Towers Watson: Chinezen betreden Europese fusie- en overnamemarkt

De fusie- en overnamemarkt in Europa wordt in 2013 gedomineerd door Chinese bedrijven. Dat voorspelt Towers Watson naar aanleiding van de Quarterly Deal Performance Monitor dat wereldwijde fusie- en overnamedeals boven de 100 miljoen dollar in kaart brengt. De markt kende de laatste twee weken van 2012 een enorme opleving. Het aantal deals was in het laatste kwartaal het hoogst sinds 2008.

Over heel 2012 werden er 786 deals gesloten, waarvan 268 in het laatste kwartaal. Ruim 60 procent van die trajecten werd tussen 19 en 31 december afgerond. Bert van Loen van Towers Watson: "We zien vaker dat bedrijven een traject nog voor het einde van het jaar willen afronden, maar nog niet eerder constateerden we dat in dit volume. We denken dat onder andere de fiscal cliff een belangrijke aanjager is geweest. Bedrijven wilden de onzekerheid rond de beslissing niet langer afwachten en hebben de knoop doorgehakt."

Groeiende interesse van Chinese bedrijven

Towers Watson verwacht dat het aantal fusies en overnames in het eerste kwartaal van 2013 weer stil komt te liggen. Wel wordt een groeiende interesse van Chinese partijen verwacht. Van Loen: "Ondanks de huidige onzekerheid hebben Europese bedrijven een gezonde balans en zijn velen ondergewaardeerd. Dat maakt ze aantrekkelijk, maar in Europa zelf en de Verenigde Staten is het risico van een grote overname te groot. Chinese partijen hebben dus relatief weinig kapers op de kust en zullen hun slag willen slaan."

Beducht op cultuurverschillen

Chinese overnamepartijen moeten echter beducht zijn op grensoverschrijdende overnametrajecten. Van Loen: "Tot nu toe vonden de meeste overnametrajecten in Azië in het eigen continent plaats. Ondanks de waarde van Europese bedrijven zijn de cultuurverschillen groot. Deze trajecten vergen een grote uitdaging en nemen veel tijd in beslag."

Meeste activiteit in Amerika

Het grootst aantal fusies en overnames vond op het Amerikaanse continent plaats: 383. In Europa de minste, namelijk 161. Van Loen: "Het is echter wel opvallend dat deals in Europa het meeste rendement opleveren. Afgezet ten opzichte van de regionale MSCI presteerden Europese overnamebedrijven 3,7 procentpunt hoger. Dat laat zien dat Europese bedrijven ondergewaardeerd zijn."