Schuldenkwestie Ierland drukt beurzen

De Amsterdamse AEX -index schommelde donderdagochtend rond de slotstand van woensdag. Ook andere Europese beurzen raakten de openingswinsten deels al snel kwijt. De schuldenproblematiek van Ierland wierp een schaduw over de handel.

© ANPDe AEX -index noteerde rond kwart voor twaalf 0,18 punten hoger op 346,30 punten, een winst van 0,1 procent. De MidKap-index stond 0,2 procent hoger op 595,25 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stonden tot 0,4 procent hoger. Parijs noteerde vlak,

''Ierland zal de komende weken de markt stevig beïnvloeden'', zei handelaar Erik van Nugteren van VPV Bankiers. ''Zeker als de kwartaalcijfers opdrogen en beleggers steeds meer naar economische cijfers gaan kijken." De rente die Ierland over haar staatsleningen moet betalen liep woensdag en donderdag verder op.

G20-top
Van Nugteren denkt overigens niet dat Ierland ook zal worden besproken op de G20-top die donderdag in Seoul begint. ''Het is een Europees probleem en de EU heeft er geen zin in dat andere landen zich daar mee gaan bemoeien''. Voor hem is het wel duidelijk dat de EU Ierland evenzeer zal helpen als het deed met Griekenland. ''Zij kunnen geen uitzondering maken."

De beleggers in Amsterdam kregen voorbeurs een stortvloed bedrijfsnieuws voor hun kiezen. Zo meldde verzekeraar Aegon een veel hogere winst dan analisten hadden verwacht. De onderliggende winst steeg met ruim een vijfde tot 473 miljoen euro. Op de beurs steeg Aegon met 2,7 procent tot 4,73 euro.

Heijmans
Bouwbedrijf Heijmans voerde in het derde kwartaal eveneens de winstgevendheid op en haalde een operationele winstmarge van ongeveer 2 procent tegen circa 1 procent in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de topman heeft de woningmarkt de bodem nu bereikt. Heijmans kreeg er 2,3 procent bij.

Ook advies- en ingenieursbureau Arcadis (min 1,4 procent) technologiebedrijf TKH Group (plus 0,6) en kabelaar Draka (plus 0,4 procent) kwamen met positieve cijfers.
Draka meldde ook contact te hebben gehad met grootaandeelhouder Flint Beheer over het voornemen van Flint om het belang te verkopen, mogelijk aan het Franse Nexans dat vorige maand een bod heeft gedaan op Draka.

Lelijke eendjes
Automatiseerder Ordina en papierproducent Crown van Gelder waren de lelijke eendjes tussen de zwanen op donderdag. Ordina (min 3 procent) haalde een omzet die lager lag dan vorig jaar. Crown van Gelder (min 2,4 procent) meldde dit jaar enkele miljoenen euro's verlies te zullen lijden. Het bedrijf weet nog niet de gestegen grondstofprijzen geheel door te berekenen.

Verder kwamen nog Wereldhave , RoodMicrotec en OctoPlus met overwegend positieve cijfers, die op de beurs niet allemaal evengoed werden ontvangen. De resultaten van Grontmij vielen licht tegen en beleggers zetten het aaneel 2,2 procent lager.

De euro was donderdagochtend 1,3745 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag was dat nog 1,3725.

ANP