Nog opstakels aandelenmarkten Shanghai-Hongkong

De verbinding tussen de beurzen van Shanghai en Hongkong is op 17 november van start gegaan. De implicaties van dit initiatief zijn verstrekkend en positief, maar er zijn ook nog een aantal uitdagingen om te overwinnen, stelt het Asian Equities Team van Schroders . De verbinding tussen beide aandelenmarkten bestaat in twee richtingen, Chinese beleggers mogen aandelen met een notering in Hongkong kopen en internationale beleggers kunnen nu terecht op de beurs in Shanghai.

Positieve implicaties

Het Chinese ministerie van financiën heeft nadere richtlijnen gegeven voor de vermogenswinstbelasting, waar onduidelijkheid over bestond. Buitenlandse beleggers die handelen in aandelen met een notering aan de beurs van Shanghai zijn tijdelijk vrijgesteld van vermogenswinstbelasting. De komende drie jaar zijn ook Chinese beleggers, die handelen via de beurs van Hongkong vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Hiervan profiteren met name de beurs van Hongkong, brokers en effectenhuizen. Aandelen met een dubbele notering zagen de spread al krapper worden. Op termijn zouden de prijzen op beide beurzen nog meer in lijn moeten komen.

De verbinding tussen beide beurzen zal helpen om een evenwichtiger beleggingsmarkt in China te creëren, met meer focus op institutionele beleggers. Chinese aandelenmarkten werden sterk bepaald door het korte termijn denken van particuliere beleggers, maar kunnen nu meer oog krijgen voor de bedrijfsfundamentals, dividendrendement en waardering.