Ook België promoot fiscale gunsten bij multinationals

Ook België promoot talrijke fiscale gunstmaatregelen om buitenlandse bedrijven aan te trekken. Dat blijkt volgens de krant De Standaard uit een brochure van de Federale Overheidsdienst Financiën, waarin alle mogelijkheden voor fiscale gunstregimes worden opgesomd.

Onder meer wordt gewezen op de notionele intrestaftrek en gunstige maatregelen voor expats, maar bij de krant is vooral het principe van de zogenaamde ‘excess profit ruling’ opgevallen. Die regeling bepaalt dat de Belgische divisie van een multinational na onderhandelingen met een rulingcommissie alleen belasting dient te betalen op winsten die als een afzonderlijke onderneming zouden worden gerealiseerd.

De winsten die worden geboekt als onderdeel van de multinationale structuur worden daarentegen ongemoeid gelaten. De krant wijst erop dat de regeling niet onwettelijk is, maar zegt dat de vrijgestelde winsten ook niet noodzakelijk in het buitenland worden belast. Andere landen worden van de vrijstelling ook niet op de hoogte gebracht.

Bron: Express.be