Geen herstel van olieprijs verwacht

De volgende twaalf maanden moet er wellicht geen fundamenteel herstel van de olieprijzen worden verwacht. Dat blijkt uit een rapport van Greg Sharenow, portfolio-manager bij het obligatiefonds Pimco. Hoewel deze situatie op korte termijn de druk op de oliesector zal handhaven, is er volgens Sharenow tegelijkertijd ook sprake van goed nieuws voor de wereldwijde consument.

Gregsharenov
Greg Sharenow

Indien het herstel van de wereldwijde economie zich daadwerkelijk doorzet, zal daardoor volgens Sharenow immers meteen ook een basis worden gelegd om de olieprijzen na volgend jaar opnieuw te laten stijgen.

“Nadat in juni een piek van meer dan 115 dollar per vat werd gehaald, is de prijs van ruwe olie op amper enkele maanden tijd met meer dan 40 dollar gedaald,” zegt Greg Sharenow. “Dat was in eerste instantie te wijten aan de stijgende Amerikaanse voorraden en een daling van de wereldwijde vraag, maar in een tweede fase ook aan de weigering van de Opec, het kartel van olieproducerende landen, om de productie terug te schroeven.”

Sharenow merkt echter op dat de Noord-Amerikaanse productie op dit ogenblik weliswaar bijdraagt aan een overaanbod op de markt, maar toch moeten de Verenigde Staten volgens hem hun volumes blijven opdrijven om aan de verwachte vraag volgend jaar te kunnen blijven beantwoorden.

Boeiend oliejaar

“Dit voorzichtige evenwicht maakt de oliesector volgend jaar bijzonder boeiend,” merkt Sharenov op. “Er moet wellicht nog altijd met een grote prijsvolatiliteit rekening worden gehouden, maar tegelijkertijd mag verwacht worden dat de prijs van een vat olie zich gemiddeld net boven het niveau van 70 dollar zal handhaven.”

Dat prijsniveau zou volgens de analist voldoende moeten zijn om de Amerikaanse productie te vertragen, maar toch aan de marktverwachtingen te voldoen. Sharenov merkt op dat volgend jaar een heropleving van de vraag mag worden verwacht, wat het onevenwicht op de markt zou moeten verzachten, maar met een kwetsbare wereldwijde economie is dat volgens hem lang niet gegarandeerd.

“De uitdaging is te bepalen welke prijsniveaus nodig zijn om een Amerikaanse productiegroei te garanderen die aan de toekomstige vraag kan beantwoorden, zonder een niveau te bereiken dat aan het Opec-marktaandeel zou raken. “Er moet wellicht rekening gehouden worden met minstens een half jaar vooraleer meer duidelijkheid is gecreëerd,” zegt Sharenow.

Risicofactoren

“Er zijn echter nog andere risicofactoren, zoals de twijfelachtige stabiliteit van belangrijke producenten zoals Libië en Irak en een toenemende druk op landen zoals Venezuela, Iran en Nigeria, waar de lage olieprijzen een bedreiging kunnen vormen voor de overheidsbudgetten, terwijl in Rusland ook de druk van de westerse sancties speelt.”

Sharenow merkt wel op dat de wereldwijde economie uiteindelijk zou moeten profiteren van de dalende olieprijzen. “Terwijl deflatie-impulsen bijzonder onwelkom zijn in regio’s waar een gebrek aan inflatie al een probleem vormt, betekenen lagere olieprijzen ongetwijfeld positief nieuws voor de wereldwijde consument,” zegt hij.

“Bovendien kunnen landen met gesubsidieerde olieprijzen op een grotere fiscale flexibliteit kunnen rekenen om de lokale economie te ondersteunen. Deze elementen zouden echter moeten leiden tot een toenemende vraag naar grondstoffen, met inbegrip van petroleum, waardoor in 2016 opnieuw een betere olieprijs, indien de wereldwijde economie zich echt herstelt, kan worden verwacht" zo besluti Sharenow.

Bron: Express.be