"OPEC zet zichzelf buitenspel" aldus Bank of America

De OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, heeft niet langer een reden van bestaan en de prijs van een vat olie daalt tot 50 dollar in een poging om de zwakste producenten uit de markt te prijzen. Dat staat te lezen in een rapport van de Bank of America (BofA). Revolutionaire veranderingen in de energiesector zullen de prijs van vloeibaar aardgas (LNG) doen dalen en een goedkopere bron van energie voor Europa creëren.

Volgens Francisco Blanch, hoofd grondstoffen van de bank, is de OPEC ‘effectief ontbonden’, nadat het er tijdens de laatste vergadering niet in is geslaagd maatregelen af te dwingen om de prijzen te stabiliseren.

Forse impact

De impact is enorm, want het is voortaan de vrije markt die de prijzen bepaalt, waardoor zich grote fluctuaties zullen voordoen, die enkel de producenten met grote cashreserves zullen dienen, zoals Saoedi-Arabië. Landen als Venezuela en Nigeria worden voor de leeuwen gegooid.’ Nog volgens het rapport verliezen 15% van de Amerikaanse schalieproducenten vandaag al geld en zal hun getal uitbreiden tot 50% indien het vat ruwe olie tot onder de 55 dollar daalt. Verder worden schalieprojecten in Argentinië en Mexico stopgezet, terwijl ook de activiteit in de Canadese teerzandvelden en Russische projecten wordt teruggeschroefd.

Breakeven punt te hoog

Grote olieconcerns zullen projecten afvoeren die een break-evenprijs hebben die boven de 80 dollar per vat ligt. Pas dan zal de prijs van ruwe olie opnieuw kunnen stijgen. BofA ziet dat gebeuren ergens in de tweede helft van 2015.

Bron: Express.be