Schroders: Japan, land van de rijzende bedrijfswinsten

De euforie rond Japanse aandelen leek dit jaar voorbij te zijn, maar volgens Shogo Maeda, hoofd Japanse aandelen bij Schroders , zijn er genoeg factoren die steun verlenen aan de Japanse beurs voor 2015. Shogo Maeda wijst in zijn outlook vooral op de sterke winstgroei van de Japanse bedrijven en de zwakke yen.

Shogomaeda
Shogo Maeda, Schroders

Ondanks de negatieve gevolgen van de belastingmaatregelen voor de economie blijft Maeda positief gestemd over de trendverbetering in Japan. De krapper wordende arbeidsmarkt leidt tot een gestage loonontwikkeling en draagt bij tot de realisatie van de inflatiedoelstelling. Als redenen voor de positieve trend in Japan noemt Maeda:

  • de hogere lonen,
  • de Japanse bedrijven zijn veerkrachtiger dan wordt aangenomen,
  • de bedrijfswinsten trekken aan,
  • de bedrijfsinvesteringen nemen toe.


    Bedrijfswinsten staan voor opleving

    Maeda ziet diverse drijfveren, die de bedrijfswinsten stuwen. Naast de zwakkere yen behoren belastingvoordelen ook tot de strategie van premier Abe. Het belangrijkste is dat er op de middellange tot lange termijn er duidelijke vooruitgang in de corporate governance zit.

    Kansen ziet Maeda in bedrijven met een duurzame winstontwikkeling op de middellange- tot lange termijn. Die winstgroei moet vooral door de interne kracht van een bedrijf komen en niet door een cyclisch herstel of een zwakkere yen. Mogelijkheden signaleert Schroders in cyclische sectoren, zoals autoproductie, elektronica en de financiële sector. Er liggen ook kansen bij aandelen die uit de gratie zijn geraakt en voor een ommekeer staan zo stellen de analisten.