Baltic Dry Index weerspiegelt de paniek op grondstoffenmarkten

De Baltic Dry Index , de index die de prijsevolutie van bulkvervoer - vooral grondstoffen - op zee uitdrukt, is in de afgelopen maanden steeds dieper wegzakt. De recente prijsdaling is vergelijkbaar met de situatie zes jaar geleden, toen het omvallen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers het financieel systeem zijn de grondvesten deed daveren.

Want niet alleen olie is fors goedkoper geworden, andere grondstoffen zijn eveneens door de knieën gegaan. Het olieverhaal is heel specifiek en werd al een aantal keer in detail belicht door het analistenteam van BNP Paribas. Hier is het niet alleen een verhaal van minder vraag en meer aanbod, maar moet ook worden toegeschreven aan de Opec, met Saoedi Arabië op kop, die niet meer bereid is om unilateraal productie te verminderen en voor marktaandeel vecht.

Maar ook bij de andere grondstoffen, zoals de metalen, is de situatie weinig rooskleurig.

Vraag en aanbod

Het is vooral een verhaal van vraag en aanbod en vooral van een tegenvallende vraag uit China. Dit alles geeft aan dat groei in de wereldeconomie, met uitzondering van de Verenigde Staten, niet bijzonder sterk is. In weinig landen komt dit beter tot uiting dan in Australië, grondstoffenleverancier bij uitstek, waar de beurs en vooral de Australische dollar het moeilijk hebben. De Australische dollar heeft flink van zijn pluimen moeten laten.

De daling van de Baltic Dry Index weerspiegelt een vorm van paniek op de grondstoffenmarkten, waarbij wordt aangegeven dat er economisch wel degelijk iets hapert. De vrees neemt met de dag toe dat de Chinese economie een harde landing niet meer kan ontwijken. En dat zal niet zonder gevolgen blijven voor de wereldeconomie. Vraag is nu hoe de Chinese regering op de situatie zal reageren.

Bron: Express.be