Vervroegde Griekse presidentsverkiezing doet beleggers panikeren

De beurs in Athene kende dinsdag z’n grootste daling sinds de jaren tachtig en zorgde daarmee voor wereldwijde financiële onrust. Beleggers zijn bang dat er vervroegde algemene verkiezingen komen in Griekenland. In dat geval zou de radicaal-linkse Syriza-partij wel eens aan de macht kunnen komen. “Nog erger dan communisme”, zo liet een analist zich ontvallen.

Momenteel heeft de Griekse regering enkel vervroegde presidentsverkiezingen aangekondigd. Die president wordt gekozen door het Griekse parlement. Mocht de kandidaat van de regering daar echter onvoldoende stemmen halen, is de kans groot dat er ook vervroegde parlementsverkiezingen komen.

Volgens een opiniepeiling zou Syriza de grootste partij worden indien er nu verkiezingen zouden plaatsvinden. Dat vooruitzicht schrikt veel beleggers af. Syriza heeft immers verklaard van plan te zijn om de Griekse staatsschuld te heronderhandelen en de overheidsuitgaven op te drijven.

Recent lekte ook een memo uit van een analist bij beleggingsfirma Capital Group, die een meeting tussen Syriza-politici en investeerders in Londen bijwoonde. De analist schrijft dat alle investeerders hun bezittingen in Griekenland wilden verkopen en dat Syriza erger is dan communisme.

De Griekse beurs verloor op dinsdag 12.8% van zijn waarde, de grootste daling op één dag sinds 1987. Vooral de Griekse banken moesten zware verliezen incasseren. De kortetermijnrente voor Griekse overheidsleningen ging omhoog.

Gechanteerd

De Griekse premier Antonis Samaras verklaarde dat hij de presidentsverkiezingen vervroegd heeft om de politieke stabiliteit terug te brengen. Volgens hem werd zijn regering gechanteerd om de verkiezingen te vervroegen. Daarmee verwees hij naar Syriza, dat een onmiddellijke stemming eiste. “Zelfs al hebben we de economie gestabiliseerd en opnieuw voor een groei gezorgd, toch hebben er zich wolken verzameld boven de politieke stabiliteit en er is in het buitenland onzekerheid over de toekomst van Griekenland,” verklaarde hij.

De Griekse president zal verkozen worden in drie rondes op 17, 23 en 29 december. Daarvoor rekent Samaras op de stemmen van kleine partijen en onafhankelijke parlementariërs. Het internationale reddingsplan voor de Griekse economie is ondertussen met twee maanden verlengd. Premier Samaras hoopt dat het parlement hem het vertrouwen zal geven om het gepaste scenario voor te bereiden voor het moment dat het reddingsplan afloopt.

De Griekse economie is zeker nog niet uit het slop. Het land geniet weinig vertrouwen bij beleggers en betaalt het hoogste tarief voor leningen van alle EU-landen. De overheidsschuld zou volgens het IMF dit jaar pieken op 174% van het bruto binnenlands product. Dat is de hoogste schuldgraad die ooit in Europa werd gemeten. Formeel heeft de Europese Commissie nog wel zijn vertrouwen in de Griekse regering uitgesproken. “Als premier Samaras deze manier van werken gekozen heeft, dan doet hij dat omdat hij gelooft in zijn capaciteiten om de verkiezing te winnen,” zegt Pierre Moscovici, Europees Commissaris voor Economische Zaken. “Ik vind dat de markten ook meer vertrouwen zouden mogen tonen.

Bron: Express.be