Russische rentes skyhigh

Rusland moet meer rente op zijn oligatieleningen in dollar betalen dan Rwanda. Dat meldt de Financial Times. Ook de Russische roebel moet op de valutamarkten terrein prijsgeven tegenover de Amerikaanse dollar.

Een dollar kost nu - ondanks de lichte stijging van de olieprijzen - ruim 65 roebel en dat is nooit eerder in de geschiedenis gebeurd.

Koers $/Roebel afgelopen 3 maanden

Roebelrusland

Grafiek: Thomson Reuters

De Russische financiële markten ondervinden wel degelijk de gevolgen van de westerse sancties, de vertragende economie en de dalende olieprijs. Investeerers lijken zich te haasten om alle aan Rusland gelinkte activa te dumpen.

Forse dollar-exposure

Hoewel het land nog zo’n 416 miljard in reserves aanhoudt en de staatsschuld amper 9,2% van het BBP bedraagt, vrezen investeerders vooral voor de Russische bedrijfswereld, die de voorbije jaren grote dollarleningen is aangegaan die nu door de daling van de roebel snel oplopen. Russische bedrijven moeten in december zo’n 35 miljard dollar terugbetalen en in 2015 nog eens 100 miljard.

Extreme renteverhoging

In een soort van wanhoopsdaad om de val van de roebel te stoppen heeft de Russische centrale bank de rente maandag verhoogd van 10,5% naar 17%. Geen enkele munt ter wereld presteerde dit jaar slechter dan de Russische roebel. Zelfs de Oekraïense hrvynia wordt door de financiële markten boven de roebel verkozen.

Rusland is ondertussen in verschillende Europese hoofdsteden aan het lobbyen om de sancties tegen het land op te heffen. Poetin hoopt een luisterend oor te vinden in Italië, Hongarije en Cyprus. Als Rusland erin slaagt de sancties zelfs maar gedeeltelijk te laten opheffen, kan mogelijk een wig gedreven worden in de relatie tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Bron: Express.be