EU op weg naar fors handelsoverschot

De Europese Unie zal volgend jaar mogelijk het grootste handelsoverschot van de hele wereld laten optekenen. Dat is de boodschap van een rapport van Michael Pearce, analist bij Capital Economics. Het fenomeen moet volgens Pearce worden toegeschreven aan de grote prijsdalingen op de oliemarkt, die de olieproducerende landen met een chronisch handelstekort dreigen te confronteren.

Michaelpearce
Michael Pearce

“Eén van de meest dramatische verschuivingen in de wereldeconomie kan op dit ogenblik worden opgemerkt in de olieproducerende landen rond de Perzische Golf,” merkt Steve Levine, redacteur energie en geopolitiek bij het magazine Quartz, op. “Tot recent konden deze landen door hun grote inkomsten uit de olieproductie terugvallen op enorme financiële reserves, maar door de instortende olieprijzen dreigen deze economieën met een chronisch handelstekort geconfronteerd te worden."

"Europa kan daarentegen de vruchten plukken van die problemen. Door de lage olieprijzen is er immers een grote kans dat de Europese Unie volgend jaar de regio met het grootste handelsoverschot van de hele wereld wordt.”

Dalende import-uitgaven

Met een prijs van 60 dollar per vat dreigen de olieproducenten uit de Golfregio volgens Michael Pearce volgend jaar af te zullen stevenen op een eerste handelstekort in meer dan anderhalf decennium. De olieproducerende landen werden immers de laatste keer met een negatieve balans geconfronteerd toen de prijzen zestien jaar geleden tot 10 dollar per vat terugvielen.

“Voor China en de eurozone betekent een prijsniveau van 60 dollar per vat echter een gevoelige beperking van de import-uitgaven, waardoor de twee blokken hun onderscheiden handelsbalans in belangrijke mate zouden kunnen verbeterd,” zegt Steve Levine. “Ook in de Verenigde Staten mag een belangrijke verschuiving worden verwacht,” merkt de redacteur nog op. “Het land zal dit jaar nog ongeveer 7 miljoen vaten olie per dag moeten invoeren, tegenover een import van 11 miljoen vaten zes jaar geleden."

"Die import wordt gedeeltelijk vervangen door een binnenlandse olieproductie, die tot 9 miljoen vaten per dag is toegenomen. Daardoor zou het Amerikaanse handelstekort mogelijk kunnen worden herleid tot minder dan 2 procent van het bruto binnenlandse product. Dat is het laagste niveau in zeventien jaar.”

Bron: Express.be