Prostitutie en drugs brengen Groot-Brittannië bij vijf grootste economieën

Dankzij een bijdrage van de seksindustrie en de drugshandel is Groot-Brittannië in de ranglijst met grootste economieën van de wereld over Frankrijk gesprongen. Dat blijkt uit een rapport van het Centre for Economic and Business Research (CEBR). Opgemerkt wordt dat beide illegale sectoren ongeveer 10 miljard pond bijdragen tot de Britse economie.

Er moet volgens de onderzoekers wel worden opgemerkt dat Frankrijk de inkomsten uit prostitutie en narcotica niet in de berekeningen van het bruto binnenlandse product opneemt. Anderzijds wordt gemeld dat de leidende rol van Groot-Brittannië in de Commonwealth snel tot een einde zal komen.

Groot-Brittannië is in de ranglijst van het Centre for Economic and Business Research opgeklommen tot een vijfde plaats. Er wordt aan toegevoegd dat Groot-Brittannië na het einde van het volgende decennium economisch ook Duitsland zal inhalen. Het is inmiddels al zestig jaar geleden dat Groot-Brittannië nog op een grotere economie dan Duitsland kon prat gaan.

Er wordt echter op gewezen dat Duitsland met een inkrimpende populatie rekening moet houden, waardoor de traditionele sterkte van zijn economie zal worden ondermijnd. Tegelijkertijd wordt aangevoerd dat India snel de leidinggevende rol van Groot-Brittannië in de Commonwealth zal overnemen.

Nieuwe economische orde

“Over drie jaar zal India een grotere economie hebben dan Groot-Brittannië” zegt Douglas McWilliams, chief executive van het Centre for Economic and Business Research. “Over tien jaar zal India zelfs de derde grootste economie van de hele wereld hebben. De cijfers tonen duidelijke verschuivingen in de wereldeconomie aan."

"De traaggroeiende Europese markten dreigen snel achterop te raken, terwijl de Aziatische economieën, hoewel ook zij met een vertragende groei worden geconfronteerd, aan een duidelijke inhaalbeweging bezig zijn. Daardoor zal China tegen het midden van het volgende decennium ook de Verenigde Staten als grootste economie van de wereld hebben verdrongen.”

Tegen het einde van het volgende decennium zal de top zes van de wereldwijde economie bestaan uit China, de Verenigde Staten, India, Japan, Brazilië en Groot-Brittannië. Er wordt aan toegevoegd dat er niet gerekend moet worden op een snel herstel van de Russische economie. Door de dalende olieprijzen en de problemen met de roebel is Rusland van een achtste naar een tiende plaats teruggezakt en zal op die positie volgens McWilliams minstens tot het einde van het volgende decennium vastgespijkerd blijven.

In het rapport wordt nog opgemerkt dat de globalisering tegen het einde van het volgende decennium een mature fase zal hebben bereikt en een nieuwe economische orde zal hebben geïnstalleerd.

Bron: Express.be