Schroders voorziet nog steeds QE-impulsen

Het naderen van een opkoopprogramma in de eurozone doet de vooruitzichten voor Europese aandelen opklaren. Stijgende bedrijfswinsten helpen daar ook een handje bij, schrijft Martin Skanberg, fondsbeheerder Europese aandelen bij Schroders . Er is daarom ruimte naar boven aldus Skanberg.

Martinskanberg
Martin Skanberg

Opkopen leningen

De ECB heeft al verschillende steunprogramma’s opgetuigd, maar afgaand op de retoriek vanuit Frankfurt kan de markt rekenen op een opkoopprogramma voor staatsobligaties in 2015. De stimulans die daarvan uitgaat, is al ingeprijsd door de fixed income-markten, maar nog niet door de aandelenmarkten, zo meent Skanberg. QE kan de kickstarter vormen voor een rotatie in Europa richting aandelen.

Skanberg denkt dat QE, net als in de VS, positief uitpakt voor de aandelenmarkten. De waarderingen in Europa zijn nog relatief laag. Europa noteert zo’n 50% onder het lange termijn gemiddelde (CAPE) en er bestaat om die reden een fors opwaarts potentieel.

Zelfs als er geen QE komt, ziet de toekomst er voor Europese aandelen zonnig uit. De zwakkere euro vertaalt zich in een winstgroei per aandeel van 5%. De lage obligatierente drukt de financieringslasten en stuwt de winst ook met 5%. Naast aandeleninkoop, een gezondere bankensector en mogelijk aantrekkende consumentenbestedingen, zorgt dit voor een significant opwaarts potentieel voor de aandelenmarkten.

Vooruitblikkend op 2015 ziet Skanberg een cyclische kansen in de eurozone opdoemen. Als potentiële winnaars ziet hij groeiaandelen en aandelen van kwalitatieve bedrijven. Duitsland kan wel eens de markt zijn die positief verrast. En er liggen ook nog kansen in Zuid-Europa zo besluit Skanberg.