Litouwen bouwt met euro een symbolische buffer tegen Rusland

Litouwen wordt bij het begin van het nieuwe jaar het negentiende lid van de eurozone. De eurozone maakt weliswaar een bijzonder moeilijke periode door, maar toch heeft Litouwen volgens de Britse zakenkrant Financial Times bijzonder gegronde redenen om de Europese eenheidsmunt te adopteren. Uiteraard is het land daartoe als lid van de Europese Unie toe verplicht, maar toch ziet het Baltische land belangrijke voordelen.

Elke lidstaat van de Europese Unie, op uitzondering van Denemarken en Groot-Brittannië, is verplicht om naar de eenheidsmunt over te stappen. Litouwen werd tien jaar geleden, samen met negen andere landen, lid van de Europese Unie. Letland en Estland, de andere Baltische staten binnen de Europese Unie, hebben de euro al langer ingevoerd.

Verwacht werd dan ook dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn vooraleer ook Litouwen dat voorbeeld zou volgen. “Er zijn echter nog een aantal politieke redenen waarom Litouwen, een land met drie miljoen inwoners, de euro zou overnemen,” aldus de Financial Times.

Russische minderheid

“Litouwen is een gewezen Sovjet-republiek en ligt op korte afstand van de Russische hoofdstad Moskou,” verduidelijkt de Britse zakenkrant. “De bevolking van het land bestaat bovendien voor 5 procent uit Russisch sprekende onderdanen. De Russische president Vladimir Poetin heeft al herhaaldelijk verkondigd Russische minderheden in andere landen te zullen beschermen."

"Vele Litouwers hopen dan ook dat de euro een symbolische bescherming zou kunnen bieden tegen een eventuele Russische inmenging. Daarnaast zijn er echter ook economische voordelen verbonden aan het lidmaatschap van de eurozone. Onder meer zouden de Litouwse banken in geval van nood kunnen terugvallen op de Europese Centrale Bank.”

Handelspartner

De toetreding tot de eurozone zal het land volgens de Financial Times tevens een voordeliger kredietpositie bezorgen. “De rente op kredieten zou door de adoptie van de euro met 0,8 procentpunt kunnen worden verlaagd,” aldus de krant. “Daarnaast is de eurozone de grootste handelspartner van Litouwen. Door de gemeenschappelijke munt zal die handel nog verder worden gestimuleerd."

"Dat is niet onbelangrijk aangezien Rusland, dat normaal 30 procent van de Litouwse export voor zijn rekening neemt, beperkingen heeft opgelegd aan de import uit het Baltische land. Tenslotte mag ook niet vergeten worden dat Litouwse bedrijven voortaan geen kosten voor wisselkoersen zullen moeten betalen.”

Volgens de Europese Centrale Bank kan de toetreding tot de eurozone het bruto binnenlandse product van Litouwen op termijn met ongeveer 1,3 procent doen stijgen.

Bron: Express.be