China wil de nieuwe wereldbankier worden

China heeft ambities om de rol van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank over te nemen. Dat blijkt volgens Bloomberg-journalist William Pesek uit het feit dat China ervoor koos om Rusland een grote cheque uit te schrijven zodat het land de crisis kan overbruggen, nadat het eerder hetzelfde werd gedaan voor Venezuela en Argentinië.

Maar een erg ethische bankier is China volgens Pesek niet. Het zou volgens de journalist dan ook jammer zijn indien het westen zijn huidige invloed als wereldbankier helemaal zou kwijtspelen.

De internationale financiële machtsverhoudingen veranderen in ijltempo. De sleutelrol die de Verenigde Staten speelden in de globale economie en die Japan bekleedde in Azië lijkt voorbij. De Asian Development Bank, die altijd onder Japanse invloed stond, dreigt haar macht te verliezen aan de door China opgerichte Asian Infrastructure Investment Bank.

Ook het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank zullen het moeilijk krijgen om te concurreren met de diepe zakken van Beijing.

Leningen zonder lastige voorwaarden

China heeft ook de naam een veel gemakkelijkere bankier te zijn dan de traditionele internationale bankiers. Toen het IMF eerder dit jaar Oekraïne bijsprong met een lening van 17 miljard dollar, werden daaraan allerlei eisen gekoppeld over de hervorming van de instellingen en economie van het land. Als China cheques schrijft voor Rusland, Venezuela of Argentinië vraagt het in essentie maar één ding: loyaliteit.

Voor landen die sowieso niet veel ophebben met de Amerikaanse hegemonie is die loyaliteit slechts een kleine prijs. Poetin zal China graag steunen in kwesties zoals Taiwan en de schendingen van de mensenrechten als hij daarvoor het geld krijgt waarmee hij als president kan overleven.

Op die manier voelt Poetin dus geen enkele druk om de Russische economie te hervormen of zijn autoritaire binnenlandse en agressieve buitenlandse politiek aan te passen.

Maar zelfs de Europese Unie zou wel eens afhankelijk kunnen worden van Chinees geld. In 2011 en 2012 rekende de regio al op China om massaal euro-obligaties op te kopen. De volgende keer zal China zeker een wederdienst verwachten van de Europese politici.

En waarom zou een land als pakweg Birma nog moeite doen om transparante economische instellingen te creëren als het bij China leningen kan krijgen zonder dat soort lastige voorwaarden?

4 biljoen dollar

William Pesek roept de Amerikaanse president Barack Obama dan ook op zich opnieuw meer op Azië te focussen. Zelfs al is de Amerikaanse internationale economische politiek niet foutloos, het lijkt nog altijd een betere keuze dan het Chinese staatskapitalisme zonder respect voor de democratie en mensenrechten.

Er staat veel op het spel, niet alleen voor jonge Aziatische democratieën maar bijvoorbeeld ook voor Afrikaanse landen als Zimbabwe en Soedan, die nu erg afhankelijk zijn geworden van China.

Bij het IMF zal niemand ontkennen dat meer concurrentie in principe altijd goed is. Dus als China vier biljoen dollar aan geldreserves wil besteden in staten die door crisissen geteisterd worden, dan valt te hopen dat ook de andere wereldbanken zich daardoor aangezet zullen voelen om meer middelen vrij te maken.

Pesek vreest echter dat ze hun invloed aan het kwijtraken zijn aan een grootmacht die ondemocratische regimes stimuleert en die niet veel geeft om een gezonde globale economie.

Bron: Express.be