Korte terugblik op de analisten

Nu het beursjaar 2014 er definitief op zit wordt het tijd om terug te blikken naar de rendementen van de analisten. Net zoals in de voorgaande jaren gebruikten Dirk Gerritsen (universitair docent universiteit Utrecht) en Willem Gerritsen (zelfstandig data-analist) onze database om de rendementen van de adviezen te onderzoeken.

Dirkgerritsen
Dirk Gerritsen

Het onderzoek focust zich sec op de adviezen voor de Nederlandse AEX , Midkap en ASCX aandelen. De overige lokale aandelen worden doorgaans amper door analisten gevolgd en zijn daarom buiten beschouwing gelaten. In totaal werden in de onderzoeksperiode van 1 januari 2014 tot eind 2014 2610 adviezen afgegeven.

Verkoopadviezen werkten licht

Over 2014 bleken de aandelen waar de analisten het positiefst over waren (de aandelen met de hoogste consensus) het 3 procent slechter te hebben gedaan dan de markt. In de voorgaande jaren concludeerden de onderzoekers vaak nog een lichte plus voor deze groep aandelen. De aandelen die vooral op verkopen staan deden het ook fors slechter dan de markt: gemiddeld 16 procent slechter.

Figuur 1. De prestaties van de drie portefeuilles t.o.v. het marktgemiddelde

Dirkgerritsen2014

Conclusie

Het gemiddelde analistenoordeel was ook in 2014 zeer positief, gedurende het jaar kwamen er zelfs meer koopadviezen bij. Dit ging ten koste van zowel houd- als verkoopadviezen. De Nederlandse aandelen zijn opgesplitst in drie portefeuilles: Top bevatte de 25% meest aanbevolen aandelen, Nop de 50% middelste, en Flop de 25% minst aanbevolen aandelen. Waar in de afgelopen vier jaar de Topportefeuille beter presteerde dan het beursgemiddelde, bleef deze portefeuille in 2014 achter bij de markt. De Nopportefeuille presteerde in 2014 het best.

De aandelen waar het analistengilde het meest negatief over waren, hebben het een stuk slechter gedaan dan het beursgemiddelde. Ten slotte hebben we de resultaten per bank geanalyseerd. Een strategie waarbij aandelen met een koopadvies werden gekocht en aandelen met een houd- of verkoopadvies werden verkocht, leverde het hoogste rendement op met de adviezen van KBC Securities.

Klikt u hier voor het totale onderzoek van Gerritsen en Gerritsen.