Rusland nodigt Europese Unie uit tot vrijhandelszone

De Europese Unie moet zo snel mogelijk onderhandelingen opstarten rond een intensieve samenwerking met de pas opgerichte Euraziatische Economische Unie (EAEU), ondanks de wrijvingen rond Oekraïne. Dat heeft Vladimir Chizhov, Russisch ambassadeur bij de Europese Unie, gezegd.

Volgens Chizhov is het economisch verbond onder leiding van Rusland voor de Europese Unie een betere partner dan de Verenigde Staten, waarbij hij onder meer verwijst naar de problemen met de Amerikaanse normen op het gebied van voedselveiligheid. Het moet volgens de ambassadeur mogelijk zijn om voor het hele Euraziatische gebied een vrijhandelszone te creëren.

De Euraziatische Economische Unie is begin dit jaar officieel van start gegaan en omvat naast Rusland ook Armenië, Wit-Rusland en Kazachstan. In mei zou ook Kyrgizië tot het nieuwe economische samenwerkingsverband toetreden.

Oorspronkelijk was voorzien dat ook Oekraïne een onderdeel van het Euraziatische verbond zou worden, maar dat land heeft na het verjagen van de Russisch gezinde president Viktor Janoekovitsj gekozen voor een westerse koers en een economische samenwerking met de Europese Unie. Het is volgens ambassadeur Chizhov logisch dat beide groepen naar een Euraziatische samenwerking streven.

Volatiele relaties met Verenigde Staten

“Het is voor de Europese Unie niet aangewezen om zoveel politieke energie te investeren in een vrije handelszone met de Verenigde Staten, terwijl veel dichter bij huis logischer partners kunnen worden gevonden,” benadrukt Vladimir Chizhov.

De Russische ambassadeur voert aan dat de wederzijdse sancties tussen Rusland en de Europese Unie en de dalende olieprijzen of de roebelcrisis geen hinderpaal vormen voor de realisatie van een Euraziatisch project.

Rusland heeft volgens Chizhov voldoende reserves beschikbaar om aan externe druk te kunnen weerstaan. Hij voegt er aan toe dat de toekomstige evoluties op het gebied van financiën en energie duidelijk in het voordeel van Rusland en Kazachstan spreken.

Ambassadeur Chizhov wees er ook op dat de economische relaties tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten een bijzonder volatiele geschiedenis hebben laten optekenen. Hij laat daarbij uitschijnen dat Europa niet zou mogen verwachten dat deze situatie in de toekomst in gunstige zin zou evolueren.

Steven Pifer, analist bij de Amerikaanse denktank Brookings en voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten in Oekraïne, merkt echter op dat de Euraziatische Unie niet alleen economische doelstellingen hanteert, maar vooral is opgezet om Rusland toe te laten zijn invloed en controle op de buurlanden te versterken.

Bron: Express.be