Economen sceptisch over ingrepen Europese Centrale Bank

Economen tonen zich sceptisch over de verwachte maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie en economische groei aan te jagen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gezegd op basis van een enquête bij tweeëndertig Europese financiële experts.

Carstenbrezski
Carsten Brzeski, ING Diba

De meeste analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank nog dit jaar zal starten met het opkopen van staatsobligaties om de economie een impuls te geven, zoals eerder ook al is gebeurd in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De analisten stellen echter dat deze maatregel niet voldoende zal zijn om de eurozone sneller uit de crisis te halen en vrezen dat de Europese groei en inflatie nog geruime tijd op een laag niveau zullen blijven. “Een haperend economisch herstel en een zorgwekkende terugval van de inflatie hebben de vrees voor een nieuwe financiële crisis opgedreven en hebben een grotere druk gelegd op de beleidsmakers om, ondanks zware oppositie vanuit Duitsland, te starten met de aankoop van staatsschulden,” aldus de Financial Times.

"Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, gaf recent zijn sterkste signaal tot nu toe dat de instelling de aankoop van activa de volgende maanden met overheidspapier zou uitbreiden. Een beslissing zou daarover nog voor het einde van deze maand kunnen worden genomen, maar de meeste economen verwachten dat ook met die ingreep de economische groei en inflatie beperkt zullen blijven.”

Investeringsprogramma

“Er mag niet verwacht worden dat die maatregelen tot een totale ommekeer zullen leiden,” gaf onder meer Dario Perkins, econoom bij Lombard Street Research, aan. Volgens Carsten Brzeski, analist bij ING Diba, zou de opkoop van staatsschulden alleen een efficiënte strategie blijken wanneer tegelijkertijd ook een soepeler kader voor investeringsprogramma’s zou worden gecreëerd, maar het is volgens hem bijzonder onwaarschijnlijk dat in de eurozone ooit tot een dergelijke strategie zal worden overgegaan.

Jonathan Loynes, econoom bij Capital Economics, vond het daarentegen de moeite waard om de maatregel uit te proberen, op voorwaarde dat de omvang van het pakket voldoende groot is.

De meeste economen denken aan een ingreep van ongeveer 500 miljard euro, maar de ramingen variëren van 250 miljard dollar tot 1 biljoen dollar. Sommige economen stellen te verwachten dat de Europese Centrale Bank ook met de opkoop van bedrijfsobligaties zou starten.

Een aantal respondenten werpt echter op dat investeringen in obligaties van de European Investment Bank het meest aangewezen kanaal zouden vormen voor de transactie.