Olieprijs daalt onder de 50 dollar

Wat goed is voor automobilisten en luchtvaartmaatschappijen, dreigt de globale economie uiteindelijk zuur op te breken, voorspellen verschillende analisten, nadat de olieprijs ook maandag zijn daling verderzette en de Amerikaanse variant WTI zelfs even onder de 50 dollar per vat dook. Brentolie kostte maandag nog 52,66 dollar - het laagste niveau sinds 2009.

De daling lijkt een gevolg van het overaanbod, nu zowel Rusland als Irak recordhoeveelheden op de markt aanbieden in een poging om geen marktaandeel te verliezen.

Koers vat Brent olie afgelopen 20 jaar

Brentoil

Er zijn geen aanwijzingen dat de olieprijs snel opnieuw de hoogte ingaat. Verschillende analisten zijn bezorgd over de gevolgen van de aanhoudende daling. Ze houden rekening met geopolitieke gevolgen die de globale economie onderuit dreigen te halen.

Vola vaak gepaard met crises

Volgens investeerder Jeff Gundlach zijn grote en abrupte dalingen van de olieprijs in het verleden altijd gepaard gegaan met grote geopolitieke en economische crises. Maar in tegenstelling tot eerdere crises speelt vandaag ook een andere factor. De enorme hoeveelheden geld die de voorbije jaren in het systeem zijn gepompt maken dat dit geld zich nu sneller dan ooit door dat systeem beweegt en alles vandaag nauwer verbonden is met die geldstroom.

Negatieve impact op economie

Ook het hefboomfonds Bridgewater Associates ziet op middellange termijn voornamelijk een negatieve impact op de economie. Na een korte positieve impact op het bbp zullen lagere investeringen in de olie-industrie en -productie de globale groei met 0,5% verlagen. Volgens haar berekeningen leidt een olieprijs onder de 75 dollar per vat in 2015 tot een verlaging van het bbp met 0,7%, wat uiteindelijk de inkomensgroei met 1 à 1,5% zal doen dalen.

Bron: Express.be