IJsland wil aanvraag lidmaatschap Europese Unie intrekken

IJsland overweegt om de aanvraag voor een toetreding tot de Europese Unie in te trekken. Dat heeft de IJslandse premier Sigmundur Davio Gunnlaugsson gezegd tegenover de lokale radiozender Bylgjan. De IJslandse regeringsleider kondigde ook aan een einde te willen maken aan de financiële maatregelen die de Europese Commissie het land heeft opgelegd na het uitbreken van de financiële crisis zeven jaar geleden.

Sigmundurdaviogunnlaugsson
Sigmundur Davio Gunnlaugsson

IJsland vroeg zes jaar geleden, in de volle ontwikkeling van de wereldwijde economische crisis, het lidmaatschap van de Europese Unie aan. Enkele maanden later werd die aanvraag door de Europese Commissie van een positief advies voorzien, waarop de onderhandelingen over een lidmaatschap van start gingen.

Bijna twee jaar geleden, nadat de IJslandse parlementsverkiezingen door de centrum-rechtse coalitie van de Progress Party en Independence Party waren gewonnen, werden de gesprekken over de toetreding van het land tot de Europese Unie echter bevroren. IJsland stoorde zich vooral aan de visquota die de Europese Commissie aan het land wou opleggen en waarop de IJslandse regering nooit kon ingaan.

Dreigende patstelling?

IJsland, dat ongeveer 325.000 inwoners telt, heeft bij de Europese Unie nog altijd de status van kandidaat-lidstaat en is een lid van de European Economic Area (EEA), de European Free Trade Association (EFTA) en het Schengen-gebied. Bovendien is het land een partner van de Europese Unie in de coöperatie-inspanningen in Noord-Europa, zonder een stemrecht in de Europese Unie.

De buitenlandse handel van het land is voor twee derde gelinkt aan lidstaten van de Europese Unie. Een eerste poging om de toetreding tot de Europese Unie te schrappen, werd in IJsland op grote openbare protesten ontvangen, waarbij een nationaal referendum over de problematiek werd geëist.

Ondanks die protesten zal in het IJslandse parlement een resolutie worden ingediend om de aanvraag tot het lidmaatschap van de Europese Unie officieel in te trekken. Gunnar Bragi Sveinsson, minister van buitenlandse zaken van IJsland, stelde het probleem zo snel mogelijk te willen afhandelen.

Hij voegde er aan toe dat de openbare protesten zijn negatieve opstelling tegenover het lidmaatschap van de Europese Unie niet hebben veranderd. Eirikur Bergmann, professor politieke wetenschappen aan de Bifrost University, benadrukte dat er in het land sprake is van een patstelling en het bijzonder moeilijk lijkt te zullen worden om een oplossing te vinden.

“Het feit dat de IJslandse regering geen referendum wil toelaten over de problematiek, geeft aan dat gevreesd wordt voor een resultaat dat niet strookt met de eigen standpunten,” aldus professor Bergmann. “Gevreesd moet dan ook worden dat de huidige patstelling zal blijven duren.”

Bron: Express.be