Duitsland telde tijdens de maand december 2,84 miljoen werklozen. Dat betekende een daling met 27.000 eenheden tegenover de maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Bundesagentur für Arbeit. In het westen van het land werd een daling met 17.000 werklozen opgetekend, terwijl in het oosten een achteruitgang met 10.000 eenheden werd geteld.
De Duitse werkloosheid liet daarmee al drie maanden op rij een daling optekenen en heeft nu een niveau bereikt van 6,5 procent, waardoor een historisch dieptepunt kon worden gemeld. In november was een werkloosheidsniveau van 6,6 procent opgetekend. De cijfers zouden kunnen uitwijzen dat de Duitse economie dit jaar een versnelde groei zou kunnen kennen.
De Duitse werkloosheid is teruggevallen tot het laagste niveau sinds de hereniging van het land na de val van de Berlijnse Muur in het begin van de jaren negentig. De cijfers maken volgens het Bundesagentur für Arbeit duidelijk dat de Duitse arbeidsmarkt in gunstige zin blijft evolueren, onafhankelijk van de bredere economische onzekerheden.
Daarbij wordt gewezen op de negatieve druk die de Duitse economie de voorbije maanden heeft ervaren, onder meer te wijten aan geopolitieke crisissen, zoals de spanningen in Oekraïne, die het herstel bedreigen. Tevens wordt gewezen op de politieke crisis in Griekenland, die mogelijk naar de hele Europese Unie zou kunnen uitstralen.
Die problemen hebben ervoor gezorgd dat de Duitse economie tijdens het derde kwartaal vorig jaar nog slechts een groei met 0,1 procent kon laten optekenen, terwijl ook voor de laatste drie maanden van het jaar slechts een lichte toename wordt verwacht. “De Duitse arbeidsmarkt heeft het voorbije jaar daarentegen bijzonder goed stand gehouden,” zegt Johannes Gareis, econoom bij de financiële groep Natixis.
“De Duitse tewerkstelling lijkt bovendien niet zwaar geraakt te worden door de gevolgen van de economische vertraging. In tegendeel blijft de arbeidsmarkt een cruciale pijler van de economische groei. De tewerkstelling ondersteunt immers het vertrouwen van de gezinnen en de consumptie.”
“Ondersteund door de lage olieprijzen, zal de consumptie van de gezinnen ook in het nieuwe jaar een belangrijke pijler van de economische groei in Duitsland en de eurozone vormen,” geeft Johannes Gareis op. Holger Schmieding, hoofdeconoom van Berenberg Bank, waarschuwt echter dat de introductie van een minimumloon begin dit jaar een bedreiging zou kunnen vormen voor het succes op de Duitse arbeidsmarkt.
Bron: Express.be