Forse uitstroom olie en goud indexproducten

De beleggingsresultaten van grondstoffen zijn in Q4 2014 verder verslechterd, waarmee 2014 voor deze categorie het slechtste jaar is geworden sinds de wereldwijde financiële crisis. Een ‘perfect storm’ van factoren (een combinatie van sterk aanbod in de meeste commoditysectoren, zorgen over de vraag vanuit China en een sterker wordende dollar) zette de prijzen onder druk. Het totale wereldwijde beheerde vermogen daalde in Q4 2014 ten opzichte van Q3 met 9,2 miljard tot 101,5 miljard dollar.

De netto instromen naar commodity-ETP’s (Exchange Traded Products) waren neutraal en de daling van het beheerd vermogen was volledig toe te schrijven aan prijsontwikkelingen. Het lijkt erop dat beleggers de huidige situatie inmiddels zien als een kans om hun posities in cyclische grondstoffen te vergroten en weg te draaien van meer defensieve posities zoals goud.

De grootste instroom naar de energiesector die ooit is gemeten compenseerde grotendeels de aanhoudende uitstroom uit goud-ETP’s, waardoor de totale netto uitstroom uit grondstoffen-ETP’s in Q4 2014 slechts 30 miljoen dollar bedroeg. Goud -ETP’s lieten met 3,1 miljard dollar de grootste kwartaaluitstroom sinds een jaar zien, met name (78%) door Amerikaanse beleggers, nu het vertrouwen in het herstel van de Amerikaanse economie groeit. Amerikaanse beleggers waren ook voor een groot deel (85%) verantwoordelijk voor de sterke instroom van 3,2 miljard dollar naar energie-ETP’s.