SNS Top Picks versloegen wederom AEX-index

SNS Securities, de effectendochter van SNS Bank, publiceert vandaag voor de dertiende achtereenvolgende jaar haar beleggingsvisie en Top Picks voor de eerste helft van 2015.

2014 was een bewogen beleggingsjaar. Zeker het tweede halfjaar zorgde voor veel commotie met een sterk dalende olie prijs, een oplaaiend Rusland/Oekraine conflict, maar ook een aantrekkende economie in de VS. De Top Picks hebben in dit klimaat toch een uitstekend rendement behaald van +3.6%. Dat is ruim meer dan het rendement op de AEX index (-1.0%), AMX index (-4.0%) en de All Share index (-2.1%). Vooral de keuzes voor Besi (+37%), Vopak (+17%) en Heineken (+9%) pakten goed uit.

Duitsland sterk

Vanuit een macro perspectief is de situatie in Europa dit jaar niet veel anders dan een half jaar geleden; Duitsland blijft de locomotief met zijn export gedreven economie die profiteert van de groei in de VS, maar bijvoorbeeld ook in China, zo stellen de analisten. "We verwachten dat deze groei zich nu ook gaat vertalen in stijgende bestedingen door consumenten. De eerste tekenen hiervoor zijn er al. Italië en Frankrijk blijven de zwakke broeders in de Eurozone en er is geen uitzicht dat dit gaat veranderen. In Nederland verwacht SNS Securities dat de groei zal aantrekken tot 1.25-1.5%." Dit wordt gedreven door de export, een betere huizenmarkt en groeiende industriële productie. Al met al is de Europese economie aan het opwarmen.

De Amerikaanse economie doet het goed en we gaan er van uit dat deze gezonde groei zich ook in 2015 zal voortzetten. De werkloosheid daalt, lonen stijgen en de rente is laag. China blijft een mondiale groeimotor, ondanks dat de groet terugvalt naar 6-7%.

Optimisme over aandelen

Voor 2015 zijn de analisten voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten van aandelen en dan met name Europese aandelen. Obligaties noemen ze onaantrekkelijk door de lage rente. Hoewel we geen grote renteverhogingen verwachten, zelfs niet in de VS. Dividend rendementen zijn hoger dan de rendementen op obligaties, terwijl dat normaliter andersom is. Dit impliceert dat geen dividend groei wordt ingeprijst.

SNS Securities heeft voor gekozen om haar op Picks niet in categorieën in te delen, maar gewoon haar beste 8 ideeën te selecteren.

  • Arcadis Profiteert van groei VS en de bijdrage van acquisities
  • ASM International Ondergewaardeerd; op termijn verkoop van belang ASMPT
  • BAM Nederlandse woningmarkt; reorganisaties; nu nog ongeliefd
  • Beter Bed Profiteert van ontwakende Duitse consument
  • Docdata Groei in E-Commerce, lage waardering
  • ING Goed geleid; aantrekkelijke waardering en dividend
  • KPN Hoge kasstroom generatie, zware reorganisatie
  • TomTom Automotive onderschat ; hoge groei Telematics