China belooft grote investeringen in Latijns-Amerika

China gaat de volgende tien jaar een bedrag van 250 miljard dollar investeren in landen uit Latijns-Amerika en de Caraïben. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping tijdens het eerste ministerieel forum van China en de Community of Latin American and Caribbean States (Celac) gezegd. De investeringen moeten China de kans bieden zijn positie te versterken in een gebied dat traditioneel door de Verenigde Staten wordt gedomineerd.

Xijinping
Xi Jinping, president China

De Chinese president gaf daarbij aan dat de bilaterale handel tussen beide partners een niveau van 500 miljard dollar zou kunnen behalen. “Deze overeenkomst stuurt de wereld een positief signaal over een intensievere samenwerking tussen China en Latijns-Amerika,” aldus Xi Jinping.

Bovendien kan de overeenkomst een belangrijke impact hebben op de promotie van de samenwerking tussen verschillende groeilanden en de wereldwijde welvaart.” De Chinese president had het daarbij vooral over een samenwerking op het gebied van energie, infrastructuur, landbouw, industrie en technologische ontwikkeling.

Grondstoffen en afzetmarkten

“China is zowel geïnteresseerd in de grondstoffen-reserves als in de afzetmarkten van Latijns-Amerika,” geeft politiek analist Deng Uwen aan. Onder meer heeft China belangstelling voor de Venezolaanse olievoorraden, maar ook voor de koperproductie in Peru en Chili. Bovendien wil het land ook toegang tot de sojaproductie in Argentinië en Brazilië.

In ruil krijgen de Latijns-Amerikaanse landen uitzicht op een toegang tot miljarden dollars aan Chinese investeringen en langlopende kredietlijnen. Deng Uwen merkt op dat China met de samenwerking de impact van de Verenigde Staten op de regio wil proberen te ondermijnen, maar moet nog afgewacht worden of die strategie ook daadwerkelijk zal slagen.

Cuba

Ook Matt Ferchen, docent aan het Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy, meent dat het Chinese initiatief er wellicht niet zal in slagen om de positie van de Verenigde Staten in Latijns-Amerika te verzwakken. “Er zijn tussen de Celac-landen en de Verenigde Staten veel dieper economisch-sociale relaties dan China kan opbouwen,” merkt Ferchen op.

“Bovendien mag niet vergeten worden dat de toenadering tot Cuba de Verenigde Staten zal toelaten om in de regio opnieuw een positieve agenda te zetten.” De bilaterale handel tussen China en de Celac-regio bedroeg in het begin van deze eeuw 10 miljard dollar. Twee jaar geleden was dat cijfer al opgelopen tot 257 miljard dollar.

Celac omvat drieëndertig landen. Een probleem is wel dat veel Latijns-Amerikaanse landen Taiwan, dat door China als een opstandige provincie wordt beschouwd, erkennen. Wereldwijd wordt Taiwan door tweeëndertig staten, waaronder twaalf in Latijns-Amerika en de Caraïben, erkend.

Bron: Express.be