Griekenland wil dat Duitsland oorlogslening terugbetaalt

Duitsland moet aan Griekenland voor de Tweede Wereldoorlog nog altijd een schuld van 10 miljard euro terugbetalen. Het grootste gedeelte van die schuld is gelinkt aan een gedwongen bezettingslening die Nazi-Duitsland van Griekenland had geëist. Dat blijkt uit een rapport van een Griekse auditcommissie dat aan het Griekse ministerie van buitenlandse zaken is bezorgd.

De Duitse regering heeft duidelijk gemaakt dat geen terugbetalingen meer kunnen worden voorzien omdat alle betreffende deadlines zijn vervallen, maar de Griekse commissie benadrukt dat het gevraagde bedrag louter betrekking heeft op een lening die door Duitsland en Italië van Griekenland werden afgedwongen.

Deadlines vervallen

Griekenland werd in de lente van 1941 door Duitse en Italiaanse troepen veroverd. Die bezetting zou uiteindelijk drieënhalf jaar duren. Panagiotis Karakousis, voorzitter van de auditcommissie en gewezen algemeen directeur van de Griekse schatkist, wijst erop dat de bezetters na de verovering van het land van de Griekse nationale bank een lening van 1,5 biljoen drachmes eisten.

“Het feit dat Duitsland op het einde van de tweede wereldoorlog een afbetaling van twee schijven van de transactie heeft verricht, bewijst dat er hier duidelijk sprake is geweest van een - gedwongen - lening,” benadrukt Karakousis, die voor het onderzoek uit pensioen werd teruggeroepen.

De Duitse regering benadrukt eerder al dat op de Griekse claims onmogelijk kan worden ingegaan, aangezien alle mogelijke wettelijke deadlines voor terugbetalingen zouden zijn vervallen. Woordvoerders van de Griekse overheid merken echter op dat Duitsland zich daarbij aan hypocrisie schuldig maakt.

“Na de tweede wereldoorlog werd aangevoerd dat herstelbetalingen pas na een Duitse hereniging ter sprake konden worden gebracht,” wordt er aangevoerd. “Na de val van de Berlijnse Muur werd echter opgeworpen dat Duitsland met de voormalige bezettingsmachten al een definitieve regeling had getroffen die alle mogelijke toekomstige claims uitsloot.”

Herstelbetalingen

Panagiotis Karakousis wijst erop dat de claim geen enkel verband heeft met eventuele herstelbetalingen die zouden kunnen worden geëist voor de schade die Griekenland door de Duitse bezetting heeft geleden en die tot een bedrag van tientallen miljarden euro zou kunnen oplopen.

De berekende som omvat volgens de voorzitter van de auditcommissie evenmin de miljarden drachmes die elke maand door Griekenland dienden te worden betaald om de bezettingslegers te onderhouden. Karakousis merkte daarbij op te betreuren dat vele Duitsers de Griekse verliezen tijdens de tweede wereldoorlog nog altijd blijven ontkennen.

Door de oorlog vielen in Griekenland 1,4 miljoen doden en gewonden. Dat kwam overeen met ongeveer 19 procent van de totale Griekse bevolking. De Duitse Wehrmacht stuurde tijdens de tweede wereldoorlog 70.000 Griekse joden naar de concentratiekampen. Nagenoeg niemand kwam terug. Daarnaast werden ook 130.000 Griekse burgers geëxecuteerd.

De Griekse oorlogsheld Manolis Glezos, huidig europarlementslid voor de linkse Griekse partij Syriza, wil van Duitsland een bedrag van 162 miljard euro terugvorderen. In het begin van de jaren zestig betaalde het toenmalige West-Duitsland aan Griekenland een schadevergoeding van 115 miljoen Deutsche mark voor de Griekse slachtoffers van de Nazi-bezetting.

Bron: Express.be