Finland zal vasthouden aan terugbetalen Griekse leningen

Onder geen beding zal Finland ook maar een deel van de Griekse schulden kwijtschelden.’ Dat heeft de Finse premier Alex Stubb gezegd in een interview met de Financial Times. De uitspraak van Stubb zet Filalnd op ramkoers met Syriza, de radicaal-linkse partij die op kop staat in de peilingen in Griekenland en van een schuldherschikking het paardepaardje van haar verkiezingsprogramma heeft gemaakt.

Alexstubb
Alex Stubb

We willen de Griekse kiesstrijd niet beïnvloeden, maar we mogen wel duidelijk maken dat Finland de voorwaarden die door sommige Griekse partijen worden geopperd onacceptabel vinden."

Al in 2012 zei Finland dat het eerder de euro zou verlaten dan dat het de schulden van andere landen zou betalen. Voormalig Fins minister van Financiën Urpilainen zei toen dat Finland een toegewijd lid van de euro is en dat de euro belangrijk is voor het land, maar dat Finland niet ten koste van alles aan de euro vasthoudt.

Ook nu lijkt Finland aan dat standpunt vast te houden: ‘We zullen solidariteit tonen. Maar niemand moet denken dat we leningen zullen kwijtschelden of de huidige programma’s zullen stopzetten. Voor een land dat zelf door een zware crisis gaat is dat politiek en economisch onmogelijk.

Bron: Express.be