Bulgarije wil toetreden tot de eurozone

Bulgarije start de onderhandelingen om de euro in te voeren. Dat heeft de Bulgaarse minister van Financiën Vladislav Goranov aangekondigd. Het land wil van de overige 19 landen van de eurozone horen wat het moet doen om toegelaten te worden tot de wachtkamer van de euro, het zogenaamde ERM-2 wisselkoersmechanisme.

Vladislavgoranov
Vladislav Goranov

Doel van het ERM-2 is de stabiliteit van de wisselkoersen tussen de euro en de aan het ERM-2 deelnemende nationale valuta's te handhaven. Dit is belangrijk om te voorkomen dat op de interne markt problemen ontstaan als gevolg van te grote wisselkoersfluctuaties. De lidstaten buiten het eurogebied kunnen op vrijwillige basis aan het ERM-2 deelnemen.

Goranov bevestigde dat zijn land deze week al de onderhandelingen heeft aangevat en hoopt eind 2018 de wachtkamer te mogen betreden.

Waarnemers wijzen erop dat Bulgarije, één van de armste landen van de Europese Unie, er niet in slaagt de hoge corruptie te bestrijden.

Fragiele bankensector

Ook de bankensector blijft er erg fragiel. In juli moest de Bulgaarse overheid nog tussenkomen om de val van 2 lokale banken te voorkomen nadat het Bulgaarse parlementslid Delyan Peevski, die in onmin zou zijn geraakt met ondernemer Tzvetan Vassilev, voorzitter van Corpbank, de vierde grootste bank van het land, een roddelcampagne had opgezet, die uiteindelijk tot een 'bank run' leidde.

Bron: Express.be