Euro hard omlaag na aankondiging QE

De euro noteert onder de 1,15 dollar en op zijn laagste stand in 11 jaar nadat de Europese Centrale Bank donderdag bekend maakte maandelijks 60 miljard euro aan staatsobligaties te zullen aankopen en dat tot eind 2016. Dat geld komt onvermijdelijk bij banken terecht. Als zij dit uitlenen aan burgers en bedrijven kunnen zij hun uitgaven opvoeren, waardoor de economie kan groeien. Op die manier zou ook de inflatie, de mate waarin prijzen stijgen, weer kunnen toenemen.

De aandelenbeurzen schoten onmiddellijk na het nieuws de hoogte in, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

De lang verwachte kwantitatieve versoepeling (QE) van de ECB is wel minder ingrijpend dan wat de Verenigde Staten hebben ondernomen en is aan bepaalde voorwaarden verbonden.,/p>

Scepsis

Draghi gaf toe dat een aantal landen tegen het programma zijn. Vooral Duitsland en Nederland hadden zich de voorbije weken zeer kritisch opgesteld. In een interview met De Standaard toonde ook de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich behoudend op over de plannen van ECB-voorzitter Mario Draghi. Volgens de minister slabakt de Europese economie vooral omdat bedrijven en particulieren geen vertrouwen hebben in de toekomst. ‘Ik zie niet goed in hoe een uitgesponnen beleid van QE dat vertrouwen op zich gaat terugbrengen’.

Bron: Express.be