Sterke dollar negatief voor Amerikaanse bedrijfswinsten

Een reeks grote Amerikaanse multinationals moesten dinsdag toegeven dat de sterke Amerikaanse dollar hun bedrijf parten begint te spelen.

Caterpillar , DuPont, Microsoft , Procter & Gamble and United Technologies waren een aantal van de bedrijven wiens kwartaalresultaten ver onder de analistenverwachtingen uitkwamen. Microsoft moest op de Amerikaanse beurs zelfs een dagverlies van 10% slikken.

De bedrijven houden ook rekening met tegenvallende inkomsten in 2015 en geven daarvoor twee redenen: de zwakke economische groei elders in de wereld en de sterke Amerikaanse dollar, die sinds vorige zomer met 17% in waarde is gestegen.

De zwakke kwartaalresultaten kwamen nog eens bovenop de tweede daling in rij van de index die de bestellingen van duurzame goederen monitort, de zogenaamde ‘durable goods index’ die zowel in november als december achteruit ging en die zou aangeven dat de onderliggende factoren van het zo geroemde Amerikaanse herstel minder stevig zijn dan gedacht.

Waarnemers die lange tijd voorspelden dat de Fed ergens in het voorjaar de rentevoet zouden doen stijgen, beginnen zo’n maatregel nu in vraag te stellen.

De Dow Jones moest uiteindelijk een kleine 300 punten prijsgeven, een verlies van 1,65%. De euro werd 2 dollarcent duurder en noteert nu boven de 1,13 USD.

Bron: Express.be