Ook Schroders voorziet positieve impact QE op aandelen

Net als diverse andere fondshuizen stelt ook Schroders dat de QE-programma's uiteindelijk een positieve invloed zullen hebben op de markten. Ugo Montrucchio, fondsmanager bij Schroders , stelt dat het QE-programma neerwaartse druk zal geven op de euro. De lagere euro kan op zich weer een stevige boost geven aan de Europese exporten zo verwacht Montrucchio.

Ugo Montrucchio ( Schroders ) voorziet positieve impact QE op aandelenmarkten

“Ten eerste blijft de inflatie de volgende jaren laag, aangezien de groei van de wereldeconomie naar verwachting laag zal zijn – ook in de groeilanden. Dit zal een impact hebben op onze allocatie van activa, met name onze voorkeur voor ontwikkelde markten".

Montrucchio duidt verder op de enorm sterke Amerikaanse arbeidsmarkt die nu op een piek van de afgelopen 10 jaar noteert. De lagere olieprijs heeft in verleden vaak tot een hogere consumptie geleid. Mede hierdoor hebben de Amerikaanse aandelen nog steeds opwaarts potentieel, ondanks de record niveaus, zo stelt Montrucchio.

De olieprijzen stonden al onder druk vooraleer er problemen waren met de bevoorrading. Het is de lage vraag die de prijzen omlaag gedreven heeft. De olieprijzen zullen niet ontploffen vooraleer de vraag terug stijgt. Tenslotte ben ik er nog altijd van overtuigd dat aandelen de beste koop zijn, maar verwacht voor 2015 een hogere volatiliteit. Omwille van deze drie redenen kunnen beleggers besluiten terug te keren naar kwaliteitsaandelen.

Voorkeur aandelen uit ontwikkelde landen

Wij verkiezen aandelen uit ontwikkelde markten boven die uit groeimarkten, hoewel die laatste redelijk aantrekkelijk geprijsd zijn. De sterke dollar veroorzaakt namelijk heel wat kapitaalvlucht uit de groeimarkten en vormt een hinderpaal voor hun exportactiviteiten. Wij zijn nog altijd overtuigd van de waarde van Japan als beleggingsregio. Wat de Bank of Japan doet, is indrukwekkend.

Bovendien zullen de Japanse pensioenfondsen meer en meer in aandelen moeten investeren, omwille van het stijgende aantal gepensioneerden. Een zwakke yen ondersteunt ook de Japanse export” zo besluit Montrucchio