Schroders: Chinese stimulering mist uitwerking op commodities

De groeivertraging in China wekt de hoop op verdere stimulering. Beleggers worden daardoor optimistischer over de vooruitzichten voor de grondstoffenmarkt. Tevergeefs, vreest Craig Botham, econoom emerging markets bij Schroders . De transitie van de Chinese economie leidt tot een zwakker effect van de maatregelen op commodities.

De economische groei bleef in 2014 in China steken op een ‘schamele’ 7,3%. Meer stimulering wordt verwacht in de vorm van renteverlagingen en verlaging van de verplichte reserve requirement ratio voor banken, waardoor hun kredietruimte wordt vergroot.

Minder invloed op grondstoffen

De impact van zo’n stimuleringspakket voor de grondstoffenmarkt verschilt van het verleden. Toen profiteerden de grondstofprijzen van de groei en stimulering. Ziet het er voor industriële metalen rooskleurig uit? Botham toont aan dat de directe relatie tussen ruimer beleid en commodities tot het verleden behoort. De correlatie leek vooral te bestaan tussen de vastgoedsector en metalen.

,h3>Voorspellingen wereldmarkten

Chinagdp

Niet perse een stimulans

De rebalancing van de Chinese economie ondermijnt echter de hoge verwachtingen voor de commodities. Monetaire verruiming betekent niet automatisch een boost voor infrastructuur en vastgoed-ontwikkeling, met dus een positief effect op de grondstofprijzen. De relatie tussen geldhoeveelheid en vastgoed-ontwikkeling is door de crisis op de Chinese vastgoedmarkt verstoord. Schroders voorspelt dat verruimende maatregelen weinig impact zullen hebben op infrastructuur en vastgoedsector.

Agrarische grondstoffen worden meer bepaald door structurele, dan cyclische factoren. Industriële metalen is de enige commodity die kan profiteren van Chinese stimulering. Maar de zwakte in de vastgoedsector elimineert enig positief effect op de metalen. Een opleving van de grondstoffenmarkt dankzij Chinese stimulering is niet aan de orde.