Schroders ziet tekort aan risicovrije beleggingen

Beleggers stonden te juichen toen Mario Draghi eindelijk met zijn aankondiging kwam dat kwantitatieve verruiming een feit was. De economie profiteert met name door een lagere euro. Maar Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders , wijst echter op minder vreugdevolle consequenties van het stimuleringsprogramma.

Keithwade
Keith Wade

Met de ECB als kopende partij dreigt er een acuut tekort aan risicovrije assets in de regio. Een tekort aan dit soort assets levert problemen op voor institutionele beleggers, die behoefte hebben aan kwalitatief schuldpapier met weinig tot geen risico. Waarschijnlijk gaan zij buiten de eurozone op zoek naar dergelijk schuldpapier. Wade ziet twee consequenties van deze ontwikkeling:

Spill-over effect wordt merkbaar in andere markten, door instroom van kapitaal in de obligatiemarkten van beleggers die de eurozone ontvluchten op zoek naar rendement. Er is een grotere kans voor de emittenten van kwalitatief schuldpapier. Daarmee groeit ook de slagingskans voor het Project Juncker.

Het belangrijkste effect van het stimuleringsprogramma is dat het de druk op spaarders in de eurozone nog verder opvoert. Mogelijk heeft men te vroeg gejuicht bij Draghi’s manmoedige optreden.