Russische columnist roept op tot bankrun

Terwijl de roebel steeds verder wegzakt, groeit bij veel Russen de angst dat ze door de stijgende prijzen op korte termijn niet meer in hun levensonderhoud zullen kunnen voorzien. Zoveel is duidelijk nu zelfs de zakenkrant Vedomosti, een samenwerkingsverband tussen de Financial Times en The Wall Street Journal, een column publiceert waarin de Russen worden opgeroepen hun geld van de bank te halen en om te zetten in dollars.

“Het is beter je geld in een buitenlandse munt aan te houden - liever dollars dan euro’s want de Amerikaanse economie doet het beter dan de Europese - en jezelf voor te bereiden op wat volgens veel economen een terugkeer naar de jaren negentig zou kunnen worden,” werpt Andrey Panov, freelance columnist bij Vedomisti, op.

“Je haalt maar best je spaargeld, of toch een deel daarvan, uit de bank. Wie kan immers garanderen dat de volgende stap geen gedwongen omruiling is van alle spaartegoeden in buitenlandse munt naar roebels of een bevriezing van de persoonlijke vermogens? Cash op de zwarte markt was immers iets dat zelfs in de Sovjet-Unie werkte.”

Spookbeeld

Met die woorden drukt Andrey Panov waarschijnlijk een gevoel uit dat bij veel Russen leeft. In zes maanden verloor de roebel 50 procent van zijn waarde. Was één dollar in de zomer nog 33 roebel waard, dan is die verhouding nu al opgelopen tot 67 roebel.

In een land dat sterk afhankelijk is van import, leidt dat tot pijlsnelle prijsstijgingen en de recordhoogtes inflatie, die in januari een niveau van 15 procent meldde. De Russen zien het spookbeeld van de financiële crisis in 1998 weer opduiken. Toen verloor de roebel op een maand tijd twee derde van zijn waarde en zagen veel mensen hun spaargeld verdampen.

De column van Panov vertolkt natuurlijk niet noodzakelijk het standpunt van de redactie van de krant en er zijn ook heel wat economisten die wijzen op de verschillen tussen de huidige problemen en de crisis van het einde van de jaren negentig. Toch heerst er duidelijk onrust in het land.

Zo kwamen in december een honderdtal inwoners van Moskou op straat omdat ze overheidshulp willen om hun hypotheken, die werden opgesteld in buitenlandse munteenheden, af te betalen. Die kleine groep betogers vertegenwoordigt naar schatting 140.000 Russen, vooral bewoners van grote steden, die in dezelfde moeilijke situatie zitten.

Ondertussen krijgen zelfs Russen met een hypotheek in roebel het steeds moeilijker. De Russische nationale bank heeft immers de intrestvoeten scherp opgetrokken in de hoop de inflatie af te remmen.

Steeds minder Russen geloven overigens dat hun regering de crisis goed aanpakt. Eén bankier verwoordde het sentiment met een typisch Russisch gezegde: “We probeerden het beter te doen, maar het resultaat bleef hetzelfde.”

Bron: Express.be