HSBC-klokkenluider wordt raadgever bij Podemos

Hervé Falciani, de man die als gewezen medewerker van de Britse financiële groep HSBC Holdings, de lijst met geheime Zwitserse bakrekeningen naar de pers lekte, wordt adviseur bij de Spaanse politieke partij Podemos. Het jonge radicaal-linkse Podemos wordt getipt als de grote winnaar bij de komende regionale en nationale verkiezingen.

Podemos kondigde recent aan dat de Frans-Italiaanse gewezen bankier Hervé Falciani de partij zal helpen bij het opstellen van haar verkiezingsprogramma. Falciani, die ook vlot Spaans spreekt, zou zich volgens een partijverantwoordelijke vooral focussen op de strijd tegen de fiscale fraude.

Tweede grootste partij

Pablo Iglesias, voorzitter van Podemos, reageerde verheugd op het nieuws. “Duizendmaal dank aan Falciani voor zijn aanbod om ons te helpen bij het opstellen van een programma,” aldus Iglesias. “Dat is een niet te onderschatten steun in de rug.”

Dat Falciani politieke ambities koestert, was al duidelijk geworden bij de jongste Europese verkiezingen. Toen stond hij op de lijst van Partido X die van de strijd tegen corruptie een prioriteit wil maken.

In maart worden er in Spanje vervroegde verkiezingen gehouden in de dichtbevolkte regio Andalusië, in mei volgen de andere regio’s. Eind dit jaar zijn er nationale verkiezingen gepland. Polls geven Podemos 24 procent van de stemmen over heel Spanje. Met die score zou Podemos de tweede grootste partij van het land worden, net achter de conservatieve Partido Popular.

Bron: Express.be