Centrale banken slaan recordvoorraden goud in

Centrale banken over de hele wereld hebben het voorbije jaar een record van 477,2 ton goud gekocht. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee wordt gepoogd om de impact van de wereldwijde financiële stabiliteit en de invloed van de Amerikaanse dollar af te zwakken. Dat blijkt uit een rapport van de World Gold Council.

Het grootste gedeelte van de goudaankopen kon worden opgemerkt in de landen uit het zogenaamde Commonwealth of Independent States (CIS). Daarentegen diende volgens de World Gold Council worden vastgesteld dat de centrale banken het voorbije jaar, op uitzondering van Oekraïne, het voorbije jaar nauwelijks goudvoorraden hebben verkocht.

Valuta-oorlogen

De goudaankopen door de centrale banken zijn opgelopen tot het hoogste niveau in bijna vijftig jaar. “De wereldwijde economische onzekerheden, gekoppeld aan de politieke onrust en de dalende olieprijzen hebben de monetaire autoriteiten in de wereld tot zogenaamde valuta-oorlogen verleid,” verklaart de World Gold Council het fenomeen.

“Het voorbije jaar hebben onder meer de Europese Unie, Rusland, Oekraïne, Singapore en India hun monetaire controle versoepeld. Onder meer de Russische roebel en de Oekraïense hryvnia hebben het voorbije jaar meer dan 50 procent van hun waarde verloren.”

Rusland wierp zich het voorbije jaar op als de grootste goudaankoper van de wereld. Het land, dat al over een goudreserve van meer dan 1.200 ton beschikte, kocht het voorbije jaar een bijkomende voorraad van 173 ton. Goud vertegenwoordigt inmiddels 12 procent van de totale Russische reserves.

Bijna 20 miljard dollar

Kazachstan en Irak kochten elk 48 ton goud op. Daarmee heeft Irak zijn goudreserves op één tijd verdrievoudigd. Anderzijds verkocht Oekraïne een goudvoorraad van 19 ton. “Die strategie is begrijpelijk, rekening houdend met de huidige economische situatie in Oekraïne,” aldus de World Gold Council. “Het land heeft immers belangrijke financiële middelen nodig om zijn economie te redden.”

Er wordt nog opgemerkt dat de laatste drie maanden van het voorbije jaar het zestiende kwartaal op rij vertegenwoordigde waarin de centrale banken hun goudreserves verder opbouwden. Er wordt aan toegevoegd dat de centrale banken sinds het einde van het voorbije decennium netto kopers van goud zijn geworden. Voordien waren de goudreserves van de centrale banken jarenlang afgebouwd.

In totaal hebben de centrale banken het voorbije jaar ongeveer 19,4 miljard dollar betaald voor hun goudaankopen. De World Gold Council zegt te verwachten dat onder druk van de opkomende markten ook de volgende jaren nog altijd een toenemende interesse van de centrale banken in goud mag worden verwacht.

Bron: Express.be