China investeert recordbedrag in Europese economie

China heeft het voorbije jaar in Europa een bedrag van 18 miljard dollar geïnvesteerd. Daarmee is een nieuw record gevestigd. Dat blijkt uit een rapport van consulent Baker & McKenzie en het onderzoeksbureau Rhodium. Tegenover het jaar voordien zijn de Chinese investeringen in Europa volgens het rapport nagenoeg verdubbeld.

Het voorbije jaar werden in totaal 153 Chinese investeringsprojecten in Europa geteld. Daarmee is Europa voor Chinese buitenlandse investeringen één van de belangrijkste bestemmingen van de wereld geworden. De cijfers tonen volgens Rhodium aan dat de vertraging van de Chinese economie de interesse van het land voor Europa niet heeft geraakt.

Concurrentiekracht

Integendeel zou de situatie in het thuisland Chinese investeerders volgens het bureau hebben kunnen aangezet om een diversificatie naar buitenlandse projecten door te voeren. Toch is het volgens Thomas Gilles, China-expert bij Baker & McKenzie, geen zekerheid dat China massaal in de Europese economie zal blijven investeren.

Hij merkt op dat de Europese leiders de economie van het continent moeten blijven hervormen om de concurrentiekracht van de regio te blijven garanderen. Alleen op die manier zal Europa er volgens Gilles in slagen aantrekkelijk te blijven voor Chinese investeringen.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië was met een bedrag van 5,1 miljard dollar het voorbije jaar de belangrijkste bestemming van de Chinese investeringen in Europa. Op de tweede plaats staat Italië met 3,5 miljard dollar, gevolgd door Nederland (2,3 miljard dollar), Portugal (2 miljard dollar) en Duitsland (1,6 miljard dollar).

Er wordt daarbij opgemerkt dat het voorbije decennium 70 procent van de Chinese investeringen in Europa vooral werden gefocust op landen die relatief ongeschonden uit de economische crisis zijn gekomen, maar sinds kort hebben de projecten zich volgens het rapport ook gericht op activa die werden geprivatiseerd in de periferie van de Europese economie.

De belangrijkste sector voor de Chinese investeringen was landbouw en voeding (4,1 miljard dollar), gevolgd door energie (3,7 miljard dollar), vastgoed (3 miljard dollar), automotive (2,2 miljard dollar) en financiën en diensten (1,7 miljard dollar).

Bron: Express.be