Plafond cash transacties blijft op 7.500 euro

Het plafond voor transacties in cash wordt niet tot 7.500 euro opgetrokken. Dat heeft de krant Le Soir gemeld. Het plafond was door de vorige regering van 15.000 euro naar 3.000 euro verlaagd om het gebruik van zwart geld tegen te gaan. Elke Sleurs, staatssecretaris fiscale fraude in de huidige regering, had echter aangegeven dat het plafond opnieuw tot 7.500 euro diende te worden opgetrokken.

Daarbij verwees ze naar de regelgeving in de andere Europese landen, waar overal met een grens van 7.500 euro wordt gewerkt. Indien België zich als enige land strenger zou opstellen, zou de consument volgens Sleurs worden aangemoedigd zijn aankopen in het buitenland te doen. De plannen kregen echter zware kritiek bij zowel de oppositie als de regeringscoalitie.

Uiteindelijk heeft Sleurs haar plannen opgeborgen, onder meer omdat Europa een nieuwe drempel van 10.000 euro wil introduceren, waarmee de staatssecretaris zich niet akkoord kan verklaren, maar waardoor ook de grond voor een verhoging van het Belgische plafond is weggevallen.

Bron: Express.be