BNY Mellon: ’Beleg liever in REITs dan in bakstenen’

Beleggers zoeken zekerheid, die zo vast staat als een huis. Alan Supple, verantwoordelijk voor de vastgoedbeleggingen bij BNY CenterSquare, onderdeel van BNY Mellon, pleit voor het opnemen van REITs in de portefeuille.

Beleggen in vastgoed is aantrekkelijk, vastgoedfondsen bieden een voorspelbaar en stabiel inkomen aldus Supple. Beleggers hebben de optie om direct in bakstenen te beleggen via vastgoedfondsen. De liquiditeit is een risico dat eraan kleeft, waardoor bij een neergaande markt er meer verkopers dan kopers actief zijn. Vastgoedfondsen kampen ook met een ’cash drag’, een periode tussen instroom van kapitaal en het verwerven van onroerend goed.

Een goed alternatief zijn de real estate investment trusts (REITs), die de verplichting hebben om een hoog percentage van de winsten uit te keren aan de aandeelhouders. Deze fondsen beiden een betere liquiditeit dan vastgoedfondsen. Een ander alternatief zijn fondsen die blootstelling kennen aan vastgoedontwikkeling.

Het aanbod van REITs groeit gestaag. Voor deze beleggingscategorie pleit ook de relatieve outperformance ten opzichte van gewone vastgoedfondsen. Toch blijven de laatste nog veruit favoriet bij vastgoedbeleggers. Supple denkt dat dit komt door de discount ten opzichte van de net asset value van REITs, of het komt door de beleving dat vastgoedfondsen minder volatiel zijn.

Supple pleit voor een gemengde vastgoedportefeuille, bestaande uit REITs en gewone vastgoedfondsen. De directe fondsen kunnen gebruikt worden voor de niches in de markt, waar nog geen REITs voor beschikbaar zijn. Elk type vastgoedbeleggingen biedt een eigensoortig korte termijn of strategisch voordeel.