Rusland vertegenwoordigt grootste risico voor wereldeconomie

De situatie in Rusland en Oekraïne vormt op dit ogenblik het grootste risico voor de wereldeconomie. Dat staat in een rapport van Anna Stupnytska, econome bij consulent Fidelity Worldwide Investment. Stupnytska zegt dat de recessie in Rusland door handel en financiële kanalen naar het westen kan overslaan.

Meer sancties wellicht

Daarnaast wordt volgens de econome het risico steeds groter dat er geen vredesverdrag komt. Daardoor zouden volgens Stupnytska mogelijk hardere sancties worden geïntroduceerd, wat uiteindelijk zou kunnen uitmonden in een volledig handelsembargo. Dat kan volgens haar leiden tot een instorting van de Russische economie, maar die problemen zouden ook naar de internationale economie kunnen overslaan

In het algemeen mag volgens Stupnytska de volgende maanden een verdere groei van de wereldeconomie worden verwacht, gedragen door een lagere olieprijs en monetaire maatregelen. De econome zegt dat de groei tijdens de eerste maanden van het jaar een gemengd patroon zal kennen, maar tijdens de tweede helft van het jaar zou de trend zich wereldwijd gelijkmatiger laten opmerken.

In de eurozone zal de groei volgens Stupnytska worden gedragen door de lagere grondstofprijzen, de zwakkere euro en het monetaire beleid. Voor de Verenigde Staten verwacht de econome een verder herstel, hoewel die trend volgens haar zal vertragen tegenover de tweede helft van vorig jaar.

Junkstatus

Inmiddels heeft ook kredietbeoordelaar Moody's zijn kredietbeoordeling voor Rusland verder tot een niveau Ba1 verlaagd. Tot nu toe was aan Rusland een rating Baa3 toegewezen, maar het land lijdt volgens Moody’s onder de crisis in Oekraïne, de gedaalde olieprijzen en de druk op de roebel, die bovendien tot ernstige politieke en economische schokken zouden kunnen leiden.

Aan de nieuwe rating worden door Moody’s ook negatieve vooruitzichten gekoppeld. De kredietwaardigheid van Rusland heeft nu ook bij Moody’s een junkstatus. In januari had Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van het land al tot een junkstatus verlaagd. Alleen bij Fitch blijft Rusland nog net boven een zwaar risiconiveau.

Bron: Express.be