BNY Newton voorziet nog veel lagere olieprijs (20$)

Peter Hensman, strateeg bij BNY Newton, onderdeel van BNY Mellon, vraagt zich af of de technologische ontwikkelingen in combinatie met een structureel lagere vraag de olieprijs nog verder omlaag kunnen drukken. Een prijs van 20 dollar per vat acht hij niet onmogelijk.

De beste remedie voor een hoge olieprijs is een hoge olieprijs. Dure olie stimuleert de technologische vooruitgang in efficiency, alternatieven en exploratie. De oliecrisis in de zeventiger jaren gaf de impuls voor de ontwikkeling van diepzeevelden. De laatste grondstoffen-supercyclus stimuleerde de ontginning van Amerikaanse schalievelden.

De economische opleving aan het begin van dit millennium was een periode van ongekende mondiale groei als resultaat van een unieke combinatie van factoren. Een herhaling van zo’n combinatie acht Newton onwaarschijnlijk.

De olieprijs is onderhevig aan veel factoren. Geopolitieke gebeurtenissen kunnen de markt schokken. Maar zoals alles samenviel en een grondstoffen-supercyclus in gang zette, dat ziet Hensman niet weer gebeuren.

Hensman voorziet een periode waarin de vraag achterblijft bij de verwachtingen, samen met te weinig reductie van de olieproductie leidt dit tot een verder daling van de olieprijs, voordat er een kentering komt in de langdurende neveneffecten van de hoge olieprijs.