Comgest: Bedrijven met hoge kasstromen presteren beter

Elk individu en elke ondernemer meet zijn waardecreatie af aan een stijgende bankrekening. Maar het lijkt een meetinstrument dat beleggers tot hun eigen schade veronachtzamen. Alistair Wittet, specialist in Europese aandelen bij Comgest, is klip en klaar: cash is superieur voor beleggers.

Geen window-dressing bij cash

Cash vandaag is meer waard dan de belofte van toekomstige opbrengsten. Analisten focussen vaak op allerhande indicatoren zoals EBITDA , winst per aandeel of verkoopvolume, in plaats van harde cijfers over de operationele kasstroom, werkkapitaal en vrije kasstroom. Bedrijven geven met hun aangepaste cijfers vol aannames ten diepste misleidende informatie. Bij cash kan dit soort ’window dressing’ geen rol spelen en over een aantal jaar gezien zijn de kasstromen een goede graadmeter voor de gezondheid van een bedrijf.

Bedrijven met een hoge kasstroom presteren beter dan bedrijven met een lage kasstroom. De kasstromen zeggen niet alleen iets over de kwaliteit van de winsten, maar ook over het rendement. De balans zegt iets over het verleden, terwijl cash iets vertelt over het heden.

Cash is goed

Als een bedrijf veel cash genereert heeft het management drie opties: overnames doen, uitkeren aan de aandeelhouders of schuld aflossen. Wat men ook kiest, cash genereren is goed voor de aandeelhouder. Het heeft volgens Wittet ook een duidelijk effect op de waardering. Theoretisch gezien moet een bedrijf met een gezonde kasstroom een k/w-verhouding hebben die dubbel zo hoog is als een cash-verbruiker. Desondanks wordt weinig naar deze factor gekeken bij het beoordelen van waarderingen. Beleggers kunnen dat alleen maar doen tot hun eigen schade, vreest Wittet.