High yield blijft populair aldus BNY Mellon

BNY Mellon houdt het geloof dat fixed income aantrekkelijk blijft, ondanks de achterliggende volatiele periode. Beleggers zullen rendement gaan zoeken in bedrijfsobligaties, schrijft BNY Mellon.

De rendementen in ontwikkelde markten liggen op een historisch laag niveau, daarom wenden steeds meer beleggers zich naar de high yield markt, ook al zijn investment grade markten aantrekkelijker als gekeken wordt naar het risicogewogen rendement. In 2014 steeg de populariteit van high yield al naar ongekende hoogte, gestuwd door de zoektocht naar rendement.

Vola kan omhoog

De volatiliteit kan toenemen door de politieke onzekerheid in Europa en de druk op Amerikaanse energieproducenten. Volatiele perioden bieden echter ook aantrekkelijke kansen in de high yield sector. Maar men moet wel selectief zijn bij de schulduitgifte, waarschuwt Newton. Fondsbeheerders van Insight denken wel dat de faillissementen in de energiesector eind 2015 of begin 2016 gaan stijgen. High yield obligaties met korte looptijd zijn volgens Insight het meest aantrekkelijke schuldpapier om in te beleggen, waarbij fondsbeheerder Burgess een conservatieve benadering heeft en vooral de bedrijven zoekt die ook bij economische tegenwind hun schulden kunnen afbetalen.

Paul Brain (Newton) wijst op de kwetsbaarheid van de Amerikaanse energiesector en raadt beleggers aan voorzichtigheid te betrachten met high yield. De lage olieprijzen leiden tot een toename van wanbetaling onder Amerikaanse schalie-olieproducenten.

Het aantal wanbetalingen kan volgens Alcentra licht stijgen dit jaar, maar niet in die mate dat beleggers er slapeloze nachten van krijgen. Het sentiment is erg gunstig in Noordwest-Europa en de VS. Voor de VS wordt voor de komende jaren het percentage wanbetalers onder de 2,3% geschat.