Dividend enorm relevant aldus AllianzGI

Dividend was de afgelopen 45 jaar een zeer belangrijke motor voor beleggingsprestaties op de aandelenmarkt in periodes waar de reële rente laag was. Dit blijkt uit een onderzoek van Allianz Global Investors (AllianzGI).

Vooral in Europa hogere dividenden

Met name Europese bedrijven betalen hoge dividenden, aldus het onderzoek ‘ Dividend instead of low interest rates’. In 2014 was het gemiddelde dividendrendement in de MSCI Europe 3,3 procent, waardoor er een historisch groot gat is ontstaan tussen dividendbetalingen versus de opbrengst op Europese staatsobligaties en bedrijfsleningen. Ook buiten Europa zijn er regio’s waar dividend yields hoger zijn – en soms aanzienlijk hoger – dan het rendement op tienjarige staatsobligaties, voorbeelden hiervan zijn Australië, Brazilië en Nieuw-Zeeland.

Meer stabilisatie portefeuille

Dividend heeft bewezen de stabiliteit en reële prestatie van een portefeuille te vergroten. Met name Europese beleggers hebben in het verleden substantiële dividendbetalingen gehad. Over een aaneengesloten periode van 5 jaar hebben dividenden sinds 1970 een consistente positieve bijdrage geleverd aan de MSCI Europe. Hierdoor werden koersdalingen in de periode 1970-1975 en 2000-2005 gedeeltelijk gecompenseerd of ten minste verzacht.

Dividend zorgde voor 39 procent van het totale jaarlijkse rendement op aandelen in de MSCI Europa over de gehele periode 1970-2014. Dividenden droegen ook voor meer dan één derde bij aan de prestaties in andere regio’s, zoals Noord-Amerika en Azië-Pacific, ofschoon de dividend yield in absolute cijfers lager was.

Bescherming tegen inflatie

In deze periode van ruim monetair beleid is er volgens Jörg de Vries-Hippen, portfoliomanager van het Allianz European Equity Dividend fonds, nog een voordeel van dividendaandelen: "Als de maatregelen van de ECB zorgen voor economische groei en bijdragen aan de inflatiedoelstelling van 2 procent, dan is de belegger met dividendaandelen goed gepositioneerd. Deze aandelen bieden dankzij hun defensieve karakter een goede combinatie van een relatief hoog dividendrendement, historisch lage volatiliteit en bescherming tegen inflatie en deflatie.”

Het is gezien de geopolitieke risico’s waarschijnlijk dat het onrustig zal blijven op de Europese aandelenbeurzen en dat er tegenslagen zullen zijn. Dit is volgens De Vries-Hippen goed voor dividendaandelen. “Ondernemingen met een sterk bedrijfsmodel zijn in het voordeel in onzekere tijden omdat zij goede kapitaalratio’s en kapitaalstromen genereren en via het uitbetalen van stabiele dividenden in moeilijke tijden het vertrouwen van beleggers behouden.

Lagere euro positief voor aandelen

In 2015 verwacht De Vries-Hippen dat Europese dividendaandelen zullen profiteren van de zwakke euro wat een positief effect kan hebben op de export en tot een verbetering van de Europese economie kan leiden. Nederlandse aandelen genereerden vorig jaar een gemiddeld rendement van 2,3 procent vergeleken met 1 procent op tienjarige staatsleningen. “Nederlandse bedrijven hebben – evenals Britse ondernemingen – een duidelijke cultuur met betrekking tot dividend. De betrouwbaarheid van de dividendbetalingen wordt gezien als een sterk signaal voor langetermijnbeleggers. In combinatie met een goede financiële positie en een solide bedrijfsmodel zijn dit precies de bedrijven waar we naar zoeken”, stelt De Vries-Hippen.