Deutsche Bank ziet China 7% groeien

Na jaren van dubbele groeicijfers, zit de Chinese economie in een fase van tragere groei, maar nog steeds hoog in absolute termen in vergelijking met de rest van de wereld. Na een groei van 7.4% in 2014, verwachten wij bij Deutsche Bank dat deze eind 2015 op 7.0% zal afklokken. Algemeen gezien zijn er twee redenen voor de vertraging, namelijk een structurele en een cyclische.

Lagere groei

Op structureel niveau heeft de Chinese regering ervoor gekozen om de economie te herbalanceren, weg van een centraal gedreven, industriële en export gerichte economie naar één die steunt op privé-consumptie en dienstverlening. De hoge spaarquote, de demografische ontwikkeling en de focus op productie waren de belangrijkste motoren voor de snelle ontwikkeling in de laatste 20 jaar. Deze hebben echter ook geleid tot grote evenwichten in de economie die de regering nu wil aanpakken.

Daarom heeft ze een nooit geziene hervormingsagenda opgezet en aanvaardt ze dat dit gepaard gaat met een lagere groei. Daarenboven is ze ook van oordeel dat die dubbelcijferige groei niet meer nodig is rekening houdend met de evolutie van de beroepsbevolking.

Vertragingen van de groei

Betreffende de cyclische redenen onderscheiden we drie factoren die bijdragen tot de vertraging. De eerste is de dalende internationale handel, waardoor de export lager uitkwam ondanks een licht stijgende globale groei. De tweede en derde reden zijn enigszins met elkaar verbonden: de cyclische dalende trend in de huizenmarkt heeft een negatief effect op de investeringen in de sector (vastgoedontwikkeling en aanverwante sectoren zijn goed voor ongeveer 25% van het BBP ) en neemt een grote hap uit de fiscale inkomsten door de dramatische daling in verkoop van grond.

De lokale overheden zitten op zwart zaad, aangezien de inkomsten uit de verkoop van grond in het verleden tot 50% van hun totale ontvangsten uitmaakten. Daarom zijn ze ook niet in staat om via investeringen de impact van het tekort aan vastgoedontwikkeling goed te maken.

Van de centrale regering wordt verwacht dat zij het gat opvult terwijl op de PBoC (Public Bank of China) gerekend wordt om via interestverlagingen (recentelijk reeds twee verlagingen gedaan en nog een extra wordt verwacht) de huizenmarkt te ondersteunen.

Deutsche Bank voorspelt dat de groei in het eerste semester verder zal dalen tot 6.8% om dan via monetaire en fiscale stimuli de trend te keren en uit te komen op een groei van 7.0%voor 2015. Het Nationaal Congres van China komt samen vanaf donderdag 5 maart en zal haar de groeidoelstellingen voor 2015 bespreken en vastleggen.