Olieprijs zet ondernemersklimaat in opkomende markten onder druk

Problemen met betaling in harde valuta, insolvabiliteit van de overheid en inmenging van de politiek in de economie zijn dit jaar de belangrijkste politieke risico’s voor het bedrijfsleven in opkomende markten. Dat blijkt uit de jaarlijkse politieke risico-analyse voor het bedrijfsleven van risico-adviseur en verzekeringsmakelaar Aon.

Opgemerkt wordt dat de risico’s vooral toenemen door de ontwikkeling van de olieprijs, de renteverhoging in de Verenigde Staten, het conflict tussen Rusland en de Oekraïne en activiteiten van terroristische groeperingen zoals Islamitische Staat en Boko Haram.

Uit het rapport van Aon, dat aan zijn zeventiende editie toe is, blijkt dat het bedrijfsleven in twaalf van de meer dan honderdzestig onderzochte opkomende economieën bloot staat aan hogere politieke risico’s.

In zeven landen werd de situatie voor het bedrijfsleven veiliger. Opvallend is ook dat de BRICS-landen als gevolg van politiek geweld, insolvabiliteit van de overheid of inmenging van de politiek in de economie niet langer meer de trekkers van de wereldeconomie zijn.

Olieprijs leidt tot toegenomen risico’s

Vooral in de Afrikaanse landen namen de risico’s toe. Als gevolg van de gedaalde olieprijs lopen bedrijven die in deze regio handel drijven met olieproducerende landen zoals Angola, Ghana en Mozambique, een groter risico op problemen met betalingen in harde valuta en overheden die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Ook in de Maghreb-landen, Rusland en Venezuela is zakendoen onder meer door de gedaalde olieprijzen risicovoller geworden. Ook de landen in het Midden-Oosten hebben last van de lage olieprijs, maar dankzij hun ruime financiële reserves blijven de politieke risico’s in deze landen beheersbaar.

Groeilanden: stop-and-go?

Het conflict in Oost-Oekraïne, de sancties tegen Rusland en de lage olieprijs zorgen ervoor dat activiteiten in deze regio zeer moeilijk blijven. Ook in omringende landen zoals Wit-Rusland en Kazachstan hebben de problemen negatieve gevolgen voor het internationale bedrijfsleven.

“Maar niet alleen Rusland of de overige BRICS-landen zien hun economische vooruitzichten achteruitgaan, want ook andere opkomende landen hebben negatieve vooruitzichten,” zegt Jean-Louis Coppers, gedelegeerd bestuurder van Crion, gespecialiseerd makelaar in krediet en politieke risico’s en onderdeel van Aon.

“We kunnen niet om de vraag heen of de groeilanden aan het einde zijn gekomen van een periode van sterke expansie. Betekent dit de terugkeer naar het patroon van stop-and-go uit het verleden, de afwisseling van periodes van sterke economische groei en jaren van trage groei of zelfs achteruitgang?”

Extremistische groeperingen

Naast de lage olieprijs, zorgt de strijd tegen extreme islamitische groeperingen in een aantal landen voor een ongunstig bedrijfsklimaat. De strijd tegen Islamitische Staat zorgt voor hoge risico’s in het Midden-Oosten en bij uitbreiding in volledig West-Azië, terwijl groeperingen zoals Boko Haram en al-Shabaab het toch al uitdagende bedrijfsklimaat sterk bemoeilijken in Centraal en Noord Afrika.

Verschuivingen en trends

De politieke risico’s voor het bedrijfsleven namen toe in Angola, Centraal Afrikaanse Republiek, Burkina Fasso, Ghana, Guinee, Haïti, Libië, Mozambique, Oman, Pakistan, Sierra Leone en Oeganda.

De meest risicovolle landen zijn Afghanistan, Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Democratische Republiek Congo, Eritrea, Guinee-Bissau, Iran, Irak, Noord-Korea, Pakistan, Somalië, Zuid-Sudan, Sudan, Syrië, Venezuela en Yemen.

In Dominicaanse Republiek, Equador, Georgië, Laos, Panama, Swaziland en Zimbabwe namen de risico’s af. Vooral in Latijns-Amerika en de Caraïben kenden de risico’s het voorbije jaar een daling. Deze regio profiteert van de economische groei in de Verenigde Staten.

Bron: Express.be