IJsland wil niet langer lid worden van de Europese Unie

IJsland heeft definitief beslist geen lid te willen worden van de Europese Unie. De partijen in de centrumrechtse IJslandse regering waren altijd al erg kritisch over een mogelijk lidmaatschap. De onderhandelingen daarover werden al twee jaar geleden, in de aanloop naar de algemene verkiezingen in IJsland, opgeschort, zo meldt International Business Times.

“Mijn regering is niet van plan om de voorbereidingen voor het lidmaatschap van de Europese Unie terug op te starten,” verklaarde Gunnar Bragi Sveinsson, IJslands minister van buitenlandse zaken. Hij bracht ook de Europese commissie op de hoogte van de beslissing.

De vraag of IJsland al dan niet lid moest worden van de Europese Unie zorgde voor grote verdeeldheid onder de bevolking. Eind februari betoogden nog 3.500 mensen voor het parlement om te eisen dat er minstens een referendum zou worden gehouden vooral het verzoek om het lidmaatschap in te trekken.

Tweederde van de IJslanders zou volgens een aantal enquêtes voorstander zijn van een referendum, al bleek uit andere peilingen dat er waarschijnlijk een meerderheid tegen het lidmaatschap van de Europese Unie zou stemmen.

Geen lidmaatschap nodig

De vraag om een lidmaatschap van de Europese Unie werd zes jaar geleden ingediend, nadat IJsland bijzonder hard werd getroffen door de financiële crisis het jaar voordien. Een aantal tegenstanders spraken zich na de financiële crisis voorzichtig uit voor een lidmaatschap, omdat IJsland op die manier ook in de eurozone zou kunnen stappen.

De onderhandelingen met de Europese Unie gingen in het begin van dit decennium van start, maar werden in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in IJsland twee jaar geleden opgeschort.

Na die verkiezingen vormden de Progressieve Partij en de Onafhankelijkheidspartij een regering. De Onafhankelijkheidspartij beloofde een referendum over een mogelijk lidmaatschap van de Europese Unie.

De Progressieve Partij eiste anderzijds dat IJsland zelfs als lid van de Europese Unie, zelf moest kunnen beslissen over het beheer van zijn visbestand en andere natuurlijke bronnen. Uiteindelijk beslisten de partijen om het vraag om het lidmaatschap in te trekken zonder een referendum te organiseren.

In IJsland hebben tegenstanders van de Europese Unie altijd benadrukt dat de natie ook zonder lidmaatschap van een Europese samenwerking kon profiteren. IJsland maakt immers deel uit van de Schengenzone voor vrij verkeer van personen en heeft ook als lid van de Europese Economische Gemeenschap talrijke handelsakkoorden met de Europese Unie.

Bron: Express.be