Technologie 2030: Nieuwe kansen voor beleggers

Technologie zal de komende tien jaar nog veel verder doordringen in alle geledingen van de maatschappij. Nieuwe technologische ontwikkelingen bieden beleggers kansen voor waardecreatie op de langere termijn, stelt Allianz Global Investors (AllianzGI).

Veranderingen

De technologische industrie is vandaag de dag vrijwel onherkenbaar vergeleken met vijftien jaar geleden toen de ‘dot.com’ luchtbel barstte. De komende tien jaar zullen opnieuw dynamisch en innovatief zijn”, zegt Sebastian Thomas, hoofd US technologie research en portfolio manager bij AllianzGI, op de dag waarop Cebit, de grootste technologie beurs ter wereld, begint in Duitsland.

Cyclus

We zitten in de beginfase van een nieuwe cyclus die opwindend is voor consumenten, veranderingen teweeg zal brengen bij bedrijven en industrieën en lucratief zal zijn voor beleggers”, aldus Thomas die werkt vanuit San Francisco. “Consumenten zullen profijt hebben van technologieën die op een natuurlijke wijze met het dagelijks leven zijn verweven. Technologiebedrijven kunnen fuseren en op termijn leidend worden in de industriesectoren die ze nu bedienen. Beleggers die waardevolle bedrijven herkennen met de juiste technologie zullen significante langetermijnwaarde tegemoet kunnen zien.”

De afgelopen vijftien jaar maakten duidelijk hoe groot de transformatieve kracht is van technologie. In het jaar 2000 waren er slechts 361 miljoen mensen het internet gebruikten en de meerderheid daarvan zat vast aan omslachtige en onbetrouwbare inbelsystemen. Amazon.com was net de grens gepasseerd van 1 miljard dollar aan omzet, de toekomst van Apple was onzeker, Alphabet en Alibaba waren net begonnen en Facebook CEO Mark Zuckerberg zat nog op de middelbare school. .

Nu hebben deze bedrijven samen een marktkapitalisatie van één biljoen dollar en genereren ze bijna 90 miljard dollar in kasstromen. Vorig jaar gebruikten drie miljard mensen het internet, acht keer zoveel als in 2000.

De belangrijkste drijfveren van ontwikkelingen en investeringen in de technologiesector tot het jaar 2030 zijn volgens Thomas:

  • De vervanging van verouderde computernetwerken door systemen die meer kunnen en lagere kosten hebben dankzij gecentraliseerde diensten als Cloud Computing en Software AG as a Service.
  • Dalende chipprijzen en een toenemende functionaliteit die zorgen voor een steeds omvangrijker Internet of Things”, waar dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals juwelen en horloges worden voorzien van artificiële intelligentie.

  • “Industrial Internet”: Automatisering begint bij te dragen aan onder meer veilige financiële transacties, zelfrijdende auto’s en bijvoorbeeld intelligente robots.
  • Technologiebedrijven zullen op korte termijn een ander type belegger aantrekken door het voeren van een agressiever cash-returnbeleid.
  • Voor beleggers wordt het herkennen en analyseren van digitale risico’s een onderdeel van het evalueren en beoordelen van een bedrijfsmodel.