Schroders: (Cor)relatie tussen dollar en grondstoffen ligt genuanceerder

Grondstofprijzen zijn gevoelig voor de koers van de dollar, al is het alleen al omdat de meeste prijzen in dollars worden genoteerd. Dat wekt de verwachting dat een sterkere dollar de grondstofprijzen omlaag moet drukken. Volgens Alastair Baker en Patrick Brenner, multi-asset fondsbeheerders bij Schroders , is het echter een simplificatie om aan de hand van de dollartrend ook te denken te weten welke kant de commodities op bewegen.

Van 1990 tot heden is in 61% van de tijd de correlatie negatief, maar in 39% positief. Baker en Brenner signaleren juist een positieve correlatie tussen dollar en commodities gedurende een periode van renteverhogingen door de Fed. In die perioden stegen zowel de dollar als de grondstofprijzen.

Krapper Fed beleid

Nu komt er opnieuw een periode aan dat de Fed een krapper beleid gaat voeren, dat steun verleent aan de dollar. Als dit gepaard gaat met een positieve economische groei, dan kunnen zowel de dollar als de commodities stijgen. In het geval dat de verkrapping een beleidsvergissing blijkt te zijn en de opkomende markten daardoor in een crisis belanden, is het waarschijnlijk dat de grondstofprijzen onder druk komen te staan.

De outlook voor commodities is over het algemeen positief. Schroders verwacht een cyclisch herstel dankzij een combinatie van aantrekkende vraag en minder aanbod. Alleen voor goud is de outlook neerwaarts bijgesteld tot negatief. Sterkere economische groei stuwt het rendement op obligaties ten koste van het edelmetaal.