'Nieuwe Oekraïne zal worden als het oude Oekraïne' aldus Soros

Als de 84-jarige Hongaars-Amerikaanse zakenmagnaat en filantroop George Soros zich uitspreekt over de wereldeconomie wordt er geluisterd. Soros heeft met zijn investeringen en adviezen in het verleden steeds bewezen een goede voorspeller te zijn van internationale en economische ontwikkelingen.

Georgesoros
George Soros

Zijn uitspraken in een recent televisie-interview met Bloomberg , waaruit blijkt dat Soros geen vertrouwen heeft in Griekenland en Oekraïne, haalden dan ook snel de wereldpers.

“We zitten op een kantelmoment,” beschreef Soros de situatie in Griekenland. Volgens hem is er 50 procent kans dat Griekenland de eurozone gaat verlaten en dat het land in de goot belandt. Volgens Soros is de Griekse financiële crisis van bij de start door alle betrokken partijen verkeerd aangepakt.

“Het is een wonde die al lang aan het etteren is,” zei Soros, “Er zijn nu nog enkel verliezers in het spel. Het beste dat nu kan gebeuren is gewoon doormodderen.”

Aandacht naar Griekenland

Griekenland staat weer hoog op de politieke agenda in Europa. De Griekse eerste minister Alexis Tsipras had zopas gesprekken met Duits bondskanselier Merkel om de opgelopen spanningen tussen Griekenland en Duitsland te ontmijnen. Bovendien is er de Europese top gepland waar gesproken zal worden over het vrijgeven van een eerder overeengekomen noodlening van 7,2 miljard euro. Zonder dat geld dreigt Griekenland niet langer aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Omlaag

Soros denkt dat de gesprekken kunnen leiden tot een ineenstorting. In dat geval zal Griekenland volgens hem de eurozone verlaten. “Men kan het probleem wel voor eeuwig vooruit blijven schuiven door interestbetalingen te doen zonder schuld af te schrijven,” aldus Soros tegenover Bloomberg . “Maar ondertussen zal er geen primair overschot zijn omdat Griekenland de dieperik ingaat.”

Twee jaar geleden liet Soros zich nog ontvallen dat er volgens hem een grote kans was dat Griekenland de eurozone zou verlaten. Momenteel schat hij die kans blijkbaar iets lager in. “Het kan de twee kanten opgaan,” verklaarde hij.

Soros liet ook nog weten dat hij zich grote zorgen maakt over Oekraïne. Niet enkel de oorlog verontrust de zakenmagnaat, maar vooral het gebrek aan externe financiële steun zou een bedreiging zijn voor het land. “Het nieuwe Oekraïne zal er langzaam op achteruitgaan en zal als het oude Oekraïne worden,” vreest Soros. “De oligarchen zullen terugkomen en hun macht uitoefenen.

Bron: Express.be