EU voor meer dan 2 mrd aan schulden met negatieve rentes

Europa heeft steeds meer schulden aan een negatieve rente uitstaan. Dat is volgens de financiële nieuwssite Zerohedge te wijten aan de zogenaamde quantitative easing van de Europese Centrale Bank (ECB), die tot gevolg heeft gehad dat de best presterende economieën in Europa - zoals Duitsland - hun intrestvoeten op staatsobligaties onder het nulpunt hebben zien duiken.

Nadat de Europese Centrale Bank besloot massaal staatsobligaties aan te kopen in de hoop daarmee de inflatie binnen de eurozone te stimuleren, zakten de intrestvoeten op die financiële producten razendsnel. Regeringen profiteren daar nu van door hun staatsschuld zoveel mogelijk in dit type obligaties om te zetten.

Gegarandeerd verlies

Tal van Europese landen geven momenteel obligaties met een negatieve rentevoet uit. Beleggers die deze obligaties kopen zijn er dus zeker van dat ze geld verliezen als ze het financiële product tot het einde van de looptermijn bijhouden. Toch zien beleggers verschillende zinvolle motieven om deze obligaties te kopen. Men gaat er immers vanuit dat de producten uiteindelijk mogelijk toch nog met winst aan de Europese Centrale Bank zullen kunnen worden verkocht. Daarnaast is er ook de vrees dat anders door de inflatie nog grotere verliezen zouden worden geleden.

Ook zou het niet onmogelijk zijn dat de euro opnieuw in waarde zou beginnen te stijgen, zodat daardoor uiteindelijk toch nog winst zou kunnen worden gemaakt, al achten financiële specialisten de kans van een dergelijke uitkomst op korte termijn bijzonder klein.

2,17 miljard euro

Uit de grafieken van Bloomberg en SocGen die Zerohedge publiceert blijkt dat vooral Duitsland in sneltempo zijn schulden omzet in obligaties met negatieve rente. Het land doet dat nu al voor schulden met een looptijd tot 7,5 jaar. Lidstaten van de Europese Unie die het economisch minder goed doen, geven vooral op korte termijn obligaties uit met een negatieve interestvoet.

Duitse yield curves

Duitseleningen

België heeft al voor 131 miljoen euro aan obligaties met een negatieve rentevoet uitgegeven, Nederland al voor 191 miljoen euro. Voor de hele Europese Unie bedroeg de hoeveelheid schulden met een negatieve rente eind maart 2,171 miljard euro.

Bron: Express.be